26.11.2016.

U nedelju na Trgu slobode - Protest protiv petardi


Protestni skup "Stop petardama!", u organizaciji neformalne grupe građana "2 minuta tišine", održaće se u nedelju, 27. novembra sa početkom u 14:45 časova na Trgu slobode

Petarde i druga pirotehnička sredstva koja počinju masovnije da se prodaju uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pored kratkotrajne "zabave" koju proizvode detonacijom izazivaju i mnogo gore posledice. Nepravilno korišćenje pirotehničkih sredstava svake godine direktno povredi stotine ljudi, a najveći procenat povređenih su upravo deca, navode organizatori protesta.

"Ilegalna prodaja neproverenih petardi i vatrometa pored toga što se ne beleži u poreski bilans države Srbije, čini da opasnost od korišćenja istih poraste do nesagledivih razmera. Primer su neproverene petarde koje mogu da eksplodiraju odmah po paljenju gde korisnik ni ne stigne da je baci na bezbednu razdaljinu nego detonacijom povredi sebe i druge prisutne. Osim direktnih povreda, petarde mogu da proizvedu i indirektne povrede. Iznenadna detonacija može da izazove čitav spektar neželjenih efekata u okolini. Od srčanih udara do aktiviranja adrenalina kod psihički nestabilnijih osoba", navode iz "2 minuta tišine".

Organizatori još dodaju da efekat eksplozije negativno utiče i na domaće životinje i ljubimce. "Nije mali broj nestalih pasa i mačaka tokom novogodišnjih praznika kao i iznenadnih uginuća. Životinje koje pobegnu od svojih vlasnika usled pretrpljenog stresa mogu dugotrajno da ostanu oštećene, a samim tim i da predstavljaju potencijalnu opasnost za sebe i okolinu."

Upravo zbog toga, organizatori najavljuju da će kampanja protiv petardi trajati do 13. januara 2017. godine.

"Protestima apelujemo na nadležne da najoštrije kazne one koji se ne pridržavaju zakona, kao i one koji nesavesnim korišćenjem petardi dovode u opasnost sebe i okolinu. Apel upućujemo i roditeljima da svojoj deci ne kupuju petarde i da ih ne izlažu opasnosti koju detonacija može da izazove", navode iz "2 minuta tišine".

Ova grupa još dodaje da će se osim akcije protiv petardi, nastaviti i akcije "Hoću Aleksin zakon!" i "Pravda za Vukašina!" kojima traži od nadležnih da hitno usvoje izmene zakona kojima će se smanjiti, ako ne i ukinuti, vršnjačko nasilje.

izvor: 021.rs, agencije, foto: youtube.com