22.11.2016.

Teže do mađarskog državljanstva


Većinom Vojvođani državljanstvo traže na osnovu toga što su im preci živeli na teritoriji nekadašnje Ugarske

Građani Srbije do mađarskog državaljanstva dolaze sve teže, ali interesovanje za njega ne jenjava.

Razlog je što Mađarska u poslednjih nekoliko meseci zahteva barem srednje znanje svog jezika, što je za mnoge aplikante nedostižan cilj, piše "Blic".

Većinom Vojvođani državljanstvo traže na osnovu toga što su im preci živeli na teritoriji nekadašnje Ugarske, a jezik, sem pripadnika mađarske nacionalne zajednice, gotovo niko ne zna. Do pooštravanja kriterijuma je došlo prošle godine posle velike afere u Ukrajini, gde su deljena mađarska državljanstva ljudima koji nisu ispunjavali propisane uslove.

"Mađarska je postala veoma stroga po pitanju znanja jezika. Posle upitnika od 50 opštih pitanja, za razliku od nekada, sada gotovo svi idu i na usmeno ispitivanje gde redom padaju. Mađarski je jedan od najtežih jezika, pa našim ljudima nije lako. Ko je talentovan i vredno radi treba mu minimalno godinu dana da dođe do srednjeg nivoa", kaže Mirela Kovač koja organizuje privatne časove učenja ovog jezika.

Škole mađarskog jezika, kako dodaje, niču svuda po Vojvodini, a profesora očajnički fali. Međutim i kada se dobije mađarsko državljanstvo, odnosno pasoš koji svi priželjkuju zbog mogućnosti rada u EU, neizvesnost tu ne prestaje. Mađari su u poslednjih godinu dana počeli da proveravaju znanje jezika i na graničnim prelazima.

"Carinik je prošlog meseca sa mojim bratom koji mu je pokazao mađarski pasoš počeo da priča na mađarskom. Kada je video da ga ne razume uzeo mu je pasoš, a njega vratio nazad u Srbiju te će mu izgleda biti oduzeto državljanstvo. Znamo da u njihovom Ustavu piše da državljani Mađarske moraju znati taj jezik, ali proveravanje na granici je apsurdno", izjavila je Vesna Mojkov za "Blic".

Prema podacima iz mađarske ambasade samo u Beogradu mesečno imaju oko 120 zahteva za državljanstvo, a u našoj zemlji podeljeno ih je oko 150.000, dok je širom sveta zahtev do sada podnelo više od 850.000 ljudi.

Elektrotehničar iz Novog Sada Nenad već peti put sprema se da aplicira, a jezik uči skoro godinu i po dana.

"Odbijali su me obično bez obrazloženja jer i ne moraju da ga daju. Poslednji put išao sam u jedno malo pogranično mesto u Mađarskoj jer je tamo navodno lakše proći, međutim doživeo sam neprijatnost. Posle intervjua radnica u opštini mi je na tečnom srpskom rekla kako joj se ne sviđam i vratila mi dokumente, ali neću odustati", kaže Nenad.

Iz ambasade Mađarske potvrđuju da je uzrok odbijanja zahteva uglavnom nedovoljno poznavanje jezika, međutim statistiku o uzrocima odbijanja ne vode.

izvor: Blic, agencije, foto: ilustracija