19.11.2016.

Spremna dokumentacija za Fruškogorski koridor - izgradnja u drugoj polovini 2017.


Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić izjavio je, na Drugom forumu privrednika Srbije i Republike Srpske u Novom Sadu
da će faza izgradnje Fruškogorskog koridora sa tunelom kroz tu planinu početi u drugoj polovini 2017. godine, čemu će prethoditi eksproprijacija zemljišta i završetak dokumentacije.

Projekat obuhvata koridor državnog puta prvog reda broj 21, a to je put Ruma–Novi Sad, kao i drugi deo odnosno, koridor državnog puta broj 19 prvog reda, od Šapca do Loznice i graničnog prelaza Šepak sa Republikom Srpskom, rekao je Galić.

On je rekao da je pokrajinska administracija po Ustavu Srbije nadležna za uredjivanje puteva, drumskog, železničkog, rečnog saobraćaja, kao i za prostorno planiranje i razvoj, te da se ta dva putna pravca "tretiraju kao jedna celina".

Galić je kazao da je projekat Fruškogorskog koridora od Kaća do autoputa E 70 kod Rume podeljen na tri etape i da je trenutno završena druga koja se tiče dokumentacije.

"U drugoj etapi je potpuno završena planska dokumentacija, izdati su lokacijski uslovi, postoji idejni projekat, donet je Plan detaljne regulacije, tako da je planski sve završeno i sada se ide u postupak eksproprijacije za deo kod tunela i obezbedjuju se sredstva Vlade Srbije za sledeću godinu", rekao je Galić.

Prema njegovim rečima, postupak eksproprijacije se očekuje u prvom delu 2017. godine, a u drugom delu početak izgradnje puta. Istovremeno sa postupkom eksproprijacije radiće se i postupak objedinjene procedure dobijanja gradjevinskih dozvola.

Dodao je da su se za izgradnju fruškogorskog koridora za sada interesovale kineske kompanije, kao i turska kompanija za izgradnju infrastrukture.

"Bitno je reći da 12.000 vozila prelazi preko Fruške gore i Iriga, koji trpi veliki pritisak, tako da ima elemenata da se radi i javno-privatno partnerstvo sa elementima koncesije", dodao je on.

Ta faza uključuje i izgradnju tunela od Paragova do autoputa E-70, a vrednost koridora po idejnom projektu je 390 miliona evra.

Predstavnici Pokrajinske vlade na jednoj od sesija Foruma predstavili su taj projekat, koji će, kako je rečeno, "u drugoj fazi postati jedan od koridora za povezivanje Vojvodine i Republike Srpske, u cilju boljе saradnji i privrednog povezivanja".

Drugi privredni forum Srbije i RS organizuju Razvojna agencija Srbije i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS. Na Novosadskom sajmu okupilo se više od 200 učesnika, a biće održano oko 400 sastanaka i medjunarodnih poslovnih susreta za preduzeća i klastere.

izvor: Beta, foto: ilustracija