19.11.2016.

Skupština ukida ZIG i Poslovni prostor


Skupština grada usvojila je većinom glasova Predlog odluke o pokretanju postupka likvidacije Javnog preduzeća
"Zavod za izgradnju Grada" kao i javnog preduzeća "„Poslovni prostor". Delatnosti tih preduzeća vršiće dve novoosnovane Uprave - za građevinsko zemljište i investicije i za imovinu i imovinsko-pravne poslove.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da će se delatnosti ta dva javna preduzeća u novoformiranim Upravama obavljati jednostavnije.

Opozicija, pre svih Srpska radikalna a potom i Demokratska stranka, smatra da se likvidaciji ZiG-a i Poslovnog prostora pristupilo u poslednjem zakonskom momentu te da su neizvesni investicije i status zaposlenih.

Gradonačelnik Vučević poručuje da je primena zakona i dalje u roku i da će gotovo svi zaposleni u ZiG-u i Poslovnom prostoru preći u novoformirane uprave dok se direktori neće menjati.

Novosadski odbornici raspravljajali su i o izvršenju budžeta Novog Sada za prvih devet meseci 2016. godine.

Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, svi finansijski parametri govore da se novosadski budžet puni više nego u istom periodu prošle godine. S druge strane, opozicione odborničke grupe, DS-a i SRS, kritikovale su odluke vladajuće većine ali, zanimljivo je da su sve odborničke grupe u toku zasedanja glasale jedinstveno ZA jednu tačku dnevnog reda.

Naime, stavovi opozicije i vladajuće odborničke većine bili su jedinstveni u raspravi a potom i kod glasanja da se park u Institutu u Sremskoj Kamenici proširi sa postojećih 26 na 35 hektara i da on bude zaštićena oaza treće kategorije. Različita su bila i mišljenja o izvršenju devetomesečnog budžeta grada.

Rast prihoda u budžetu tokom devet meseci 2016. godine ostvareni su najpre zbog prodaje gradskog zemljišta pa tako trenutno kasa Novog Sada broji 18 i po miliona dinara prihoda, što je prema rečima gradonačelnika, 16,6 odsto više nego prošle godine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija