07.11.2016.

Saradnja sa Kinom: Brza pruga, ukinute vize, autoput...


Za vreme Petog samita Kine i 16 zemalja centralne i Istočne Evrope koji je održan u Rigi Srbija je potpisala više sporazuma sa Kinom
čime je još jednom potvrđen značaj koji obe države pridaju međusobnoj saradnji, ugled Srbije u Kini i otvorena vrata za ubrzanu realizaciju izuzetno važnih projekata za našu zemlju.

Sporazumom o uzajamnom ukidanju viza, koji su potpisali šefovi diplomatija dve države Ivica Dačić i Vang Ji, predviđa se da se nosioci običnih pasoša Srbije i

Kine oslobađaju obaveze pribavljanja viza za boravak do 30 dana.

Ovim je Srbija postala prva zemlja u regionu Centralne i Istočne Evrope koja je sklopila sporazum o ukidanju viznog režima sa Kinom.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge

Beograd–Budimpešta i Memorandum o finansiranju čitavog projekta na teritoriji Srbije.

Mihajlovic i predsednik "Eksim banke" Liu Liang potpisali su Ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Surčin–Obrenovac koji je vredan 208 miliona evra.

Zaključivanjem ovog ugovora omogućava se početak radova i na poslednjoj deonici autoputa od Beograda do Čačka.

Mihajlovic je, zajedno direktorom JP "Putevi Srbije", potpisala sa kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of Ćina” i komercijalni ugovor za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra.

Ovim ugovorom obuhvaćeni su radovi na deonici od Ostružnickog mosta do

Bubanj potoka, a ugovor predviđa i da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49 odsto.

Rec je radovima na 19,5 kilometara dugoj deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka.

U okviru ovog projekta biće izgrađena četiri tunela ukupne dužine 2,7 kilometara, kao i 22 mosta, u dužini od 5,3 kilometra.

Mihajlović je potpisala i komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge

Beograd–Budimpešta i Memorandum o finansiranju scitavog projekta na teritoriji Srbije.

Mihajlovic je taj ugovor, za realizaciju prve faze projekta od Beograda do Stare Pazove vredan 319 miliona dolara, potpisala sa "Infrastrukturom Železnice Srbije“ i konzorcijumom kineskih kompanija “Ćina Railway International“ i „Ćina Communications Construction Company“.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumevanju sa kineskom "Eksim bankom" o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije, omogućava se da krene gradnja pruge za brzine do 200 kilometar na sat, koja će skratiti vreme putovanja između srpske i mađarske prestonice na manje od tri sata.

Ugovor predviđa da u izgradnji dvokolosečne pruge od Beograda do Stare

Pazove, dužine 34,5 kilometara, domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u izvodenju radova i nabavci robe.

Memorandum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije “Huawei” predviđa sveobuhvatnu saradnju u sektoru saobraćaja kroz pomoć u izboru najpovoljnijih telekomunikacionih rešenja za železnice, autoputeve, aerodrome i luke, transfer znanja o novim tehnologijama, kao i obuke za srpske strucnjake iz oblasti saobraćaja.

izvor: Tanjug, foto: instagram.com/nsinfo