26.11.2016.

“Santa Maria della Salute” u vojvođanskim gradovima, dvorcima, manastirima - uskoro u bioskopima i na TV


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, primio je danas ekipu filma “Santa Maria della Salute”
posvećenog životu i delu jednog od najvećih srpskih pesnika Lazi Kostiću, čije je snimanje nedavno završeno u režiji Zdravka Šotre.

Mirović je ovom prilikom istakao zadovoljstvo, što je snimljena biografska serija o jednom od najvećih srpskih pesnika i intelektualaca kakav je Laza Kostić, čije stvaralaštvo je od ogromne važnosti za našu istoriju.Predsednik Pokrajinske vlade se zahvalio gostima, jer su se hrabro upustili u nešto, što se pre njih decenijama niko nije usudio i želeo, a niti imao podršku, kako bi osvetlili ljude koji su mnogo doprineli našoj kulturi i našem narodu uopšte, i koji su se utkali u sve ono što mi danas na neki način jesmo.

„Kako vreme odmiče, ovakvo ostvarenje će ostati trajno obeležje i umetnosti, a i vas koji ste učestvovali u tome, a obeležiće i vreme koje je pred nama“, naglasio je Mirović. Kako je još istakao, poseban značaj ovog filmskog ostvarenja jeste u tome što govori o pesniku Kostiću, ne samo kao književniku, već i kao nacionalnom delatniku, ali i kao nekom ko je doživeo neverovatnu ljubav prema Lenki Dunđerskoj o kojoj se nedovoljno zna.

Ekipa ovog filmskog ostvarenja, u kojoj su danas bili, pored glavnih junaka Tamare Aleksić i Vojina Ćetkovića, koji tumače uloge Lenke Dunđerski i Laze Kostića, i glumci Dejan Lutkić, Nela Mihajlović, Aleksandar Đurica, Nebojša Ilić i Radoje Čupić, zahvalili su se na podršci Pokrajinskoj vladi i velikom razumevanju, koje je bilo značajno kada je reč o snimanju jednog ovako zahtevnog projekta.

Gosti su istakli su da je reč o filmskom ostvarenju, koje donosi uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Akteri ovog ostvarenja ukazali su da je akcenat stavljen na Lazino delovanje u mladosti, u pokretu za nacionalno oslobođenje, zatim njegov prevodilački rad, obzirom da je prvi prevodio Šekspira, dok je u drugom delu akcenat na ljubavnoj priči koja mu se dogodila sa Lenkom Dunđerski, što će biti glavni motiv igranog filma koji će ići ispred serije. Većina filmskog materijala snimljena je u vojvođanskim gradovima, dvorcima i manastirima.

Premijera filma “Santa Maria della Salute”, biće prikazana 20. decembra u Beogradu, a naredni dan u Novom Sadu, dok se početak emitovanje serije od 11 epizoda na RTS-u, očekuje u februaru 2017. godine.

foto: novisad.rs