15.11.2016.

Rumunija traži radnike - prosečna plata ima najbrži rast u EU


Do pre dve decenije nezamisliv preokret mogao bi da se desi Srbima - da na privremeni rad idu u Rumuniju

Ovdašnji pogrdni naziv "rumun" za fizičkog radnika, usled velikog talasa ljudi koji su iz Rumunije dolazili preko granice na zapad na rad, mogao bi Srbima da se vrati kao bumerang.

U Srbiji posla nema a direktor Nacionalne banke Rumunije, Mugur Isaresku, izjavio je da njegovoj zemlji nedostaje radna snaga.

"Potražnja za radnom snagom se uvećava, kao i proizvodnja, ali se suočavamo sa preprekom - nedostatkom radne snage. Potrošnja je uvećana, što je dovelo do povećanja uvoza, budući da naši proizvođači ne mogu da zadovolje potrebe", naglasio je on u izjavi za medije.

On je istakao da zakon o minimalnoj plati još nije stupio na snagu, iako su krajem prošle godine rumunske vlasti dogovorile sa sindikatima i poslodavcima da od maja ove godine podignu minimalnu platu na 1.250 leja (280€).

Prema pokazateljima evropske statističke službe Evrostat, prosečna plata u Rumuniji poslednjih godina ima najbrži rast u EU i trenutno iznosi 645€.

Poređenja radi, minimalac u Srbiji je povećan i od januara 2017. će biti 185€, dok je kao moguću prosečnu plata u istom mesecu premijer Aleksandar Vučić najavio kontravrednost 430 € (u septembru je bila na 57% rumunske - oko 370€).

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija