07.11.2016.

Propadaju vojvođanski dvorci


U Vojvodini ima oko 60 dvoraca i svi propadaju, osim onog u Padeju, koji je u privatnom vlasništvu, kaže istoričarka umetnosti dr Branka Kulić

Ona je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka većinu tih objekata stavila pod zaštitu.

"Ogromna je šteta, a propali su jer Srbija, za razliku od zemalja u okruženju, nema za njih rešenje. U kategoriji od izuzetnog značaja su eparhijski dvorovi u Vršcu, Novom Sadu i Karlovcima, kao i u Čelarevu. Veliki broj je ostao u kategoriji velikog značaja i nisu izuzetni pošto su bili u veoma lošem stanju. Ali bez obzira na spomenička svojstva, problem je što su ostali u društvenom i državnom vlasništvu i osim za dvorac u Kulpinu nemam informaciju da je neki vraćen u restituciji", navodi Kulić, autorka knjige "Dvorci i letnjikovci Vojvodine".

Čak i među onima koji su privatizovani ima primera da u njih nije ulagano, kao što je dvorac u Sokolcu, a dr Kulić kaže da su svi dvorci u Vojvodini slični po arhitekturi i vremenu nastanka. Rešenje za njih vidi u strategiji obnove i pronalaženju namene.

"Veliki broj dvoraca sam stavila pod zaštitu jer sam tada videla perspektivu, ali ih je toliko u međuvremenu propalo da bi zaštita mogla i da im se skine. To je katastrofa, jer se novac mogao naći, međutim, nije bilo brige, a mi se svega setimo kasno", kaže sagovornica "Blica".

U ruiniranim spahijskim dvorovima vidi se turistički, kulturni i ekonomski potencijal.

"Mora da postoji vlasnik, titular. Recimo "Fantast" je relativno dobar jer je u turističkoj ponudi. Insistiram na privatizaciji i vlasnicima koji će imati interes da ulože u njih. Toliko je novih bogataša, pa neka ih kupe, neka se prave da su Dunđerski", dodaje Kulić.

Svi vojvođanski dvorci imaju zanimljive istorijske priče i legende, a u smislu arhitekture za Kulićevu je najznačajniji Karačonji u Novom Miloševu. Plan je da objekat bude preuređen u spa centar, a u MZ "Novo Miloševo" kažu da radovi još nisu počeli, ali se nije odustalo od ideje, već se čeka odluka Vlade.

Pre šest godina je dat predlog za izradu nacionalnog projekta obnove i revitalizacije najvrednijih dvoraca i letnjikovaca Radomira Jovelića Višerova, predsednika Kulturnog foruma iz Sremske Mitrovice u okviru koga je 2008. godine formiran Centar za dvorce. U top dopisu Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja detaljno je opisan značaj ovih objekata i njihovog očuvanja. Međutim, po tom pitanju ništa nije učinjeno.

izvor: blic.rs, agencije