21.11.2016.

Povećane mere bezbednosti: Na graničnim prelazima nije se pojavilo meso iz 1982.


Najavljeni tovar zamrznutog mesa, oko 600 tona, iz 1982. godine, koji je trebalo da stigne u crnogorsku luku Bar - nije pristigao

Ne zna se pouzdano ni da li uopšte ovakva pošiljka postoji, ali je na osnovu informacija koje su prostrujale srpskim medijima, stepen bezbednosti i opreznosti nadležnih službi u Srbiji i Crnoj Gori povećan, pišu Večernje novosti.

Ovo, međutim, ne bi bio prvi put da zamrznuto meso sumnjivog porekla stigne do proizvođača i uvoznika, kao sirovina za prerađevine.

Prema rečima Nenada Petrovića, direktora Uprave za veterinu, pošiljka smrznutog mesa nije stigla u Luku Bar. Oni su u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz Crne Gore i pojačane su mere predostrožnosti.

“U barsku luku pristigli su kontejneri sa smrznutom ribom i pošiljkom pilećeg mesa, ali je to za tržište Crne Gore”, objašnjava Petrović.

“Ne postoji nijedna dozvola, niti saglasnost za uvoz mesa preko Crne Gore. A ako je reč o švercu, pojačali smo mere predostrožnosti”, dodaje on.

U Upravi carine Srbije kažu da su informaciju o sumnjivoj pošiljci mesa dobili od Uprave za veterinu, pa su pojačali kontrolu i obavestili javnost.

“Svim carinarnicama rečeno je da preduzmu mere pojačane kontrole, kako robnog tako i putničkog prometa”, kažu u Upravi carine.

“Poseban akcenat stavljen je na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom. Za sada se na prelazima nije pojavila roba za koju bi se moglo posumnjati da je deo tog tovara”, ističu oni.

Kako kažu u ovoj službi, sa sličnim situacijama susretali su se uglavnom na jugu Srbije. Poslednjih godina je bilo pokušaja krijumčarenja takvom mesa preko KiM u centralnu Srbiju.

I u Upravi carine Crne Gore kažu da u barsku luku, na kontejnerski terminal, tovar smrznutog mesa iz 1982. godine nije pristigao.

“Nismo dobili informaciju o prispeću takve pošiljke, što je standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao da uđe u Luku Bar”, ističu u Upravi carine Crne Gore.

“U slobodnoj carinskoj zoni, na kontejnerskom terminalu nalaze se pošiljke koje su uredno prijavljene carinskim, inspekcijskim službama, kao i operateru u Luci Bar”, dodaju.

Komercijalni direktor Luke Dragan Niković kaže da hladnjača u koju se skladišti smrznuto meso i povrće pripada preduzeću "Luka Bar".

“U poslednjih 15 dana u hladnjači nije bilo skladištenja mesa tog porekla, niti je najavljena za naredni period”, istakao je Niković.

“Zamrznuta hrana brodovima se dovozi u frigo kontejnerima, a njihov pretovar obavlja operativa preduzeća "Port ov Adrija", deo "Luke Bar", u većinskom vlasništvu turske kompanije "Global ports"”, objašnjava on.

Iz "Port ov Adrija" istakli su da se kompanija bavi pretovarom kontejnera na izlazima najveće crnogorske luke.

“Nemamo specijalizovana skladišta, pa se ne bavimo transportom zamrznutog mesa i povrća”, rečeno je "Novostima" u kabinetu izvršnog direktora "Port ov Adrija", i naglašeno da ova kompanija nema nikakve informacije, niti veze sa eventualnim tovarom spornog mesa.


Veterinarska inspekcija u Crnoj Gori je u saradnji sa carinskim službenicima, u slobodnoj zoni "Luka Bar" obavila naknadni pregled dokumentacije i proveru pošiljki životinjskog porekla na Kontejnerskom terminalu "Luka Bar". - Ne postoje nikakve sumnjive pošiljke, tvrde u Veterinarskoj inspekciji Crne Gore. "Carina i inspekcija nisu dobili zvanične informacije o prispeću pošiljke mesa iz 1982. godine. Na kontejnerskom terminalu su pošiljke koje su uredno prijavljene carinskim i inspekcijiskim službama, kao i operateru u Luci",dodaju oni.

izvor: novosti.rs, b92.net, agencije, foto: ilustracija