09.11.2016.

Poskupljuje putarina za 10 odsto?


Dobili smo od „Puteva Srbije” zahtev za povećanje putarine do deset odsto

– Putarina na auto-putu Ljig–Preljina počeće da se naplaćuje od 1. januara 2017. i iznosiće oko 140 dinara za automobile – najavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da je planirano povećanje cene putarine na auto-putevima u Srbiji i da će Vlada Srbije do kraja ove godine razmatrati zahtev „Puteva Srbije” da se putarina poveća do deset odsto.

– Imali smo najavu i neki okvirni dogovor da će u toku godine biti povećanja putarine. Dobili smo od „Puteva Srbije” zahtev za povećanje putarine do deset odsto – kazala je Zorana Mihajlović, i dodala da će se taj zahtev razmatrati u Ministarstvu finansija. – Očekujem da će i doći do poskupljenja putarine.

Kada je reč o putarini na novom auto-putu Ljig–Preljina dugom 40,3 kilometra, koji je prek svečano otvoren u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, cena od 140 dinara je planirana po sadašnjem cenovniku za putarinu.

„Putevi Srbije” su više puta tražili da putarina poskupi deset odsto, ističući da cena nije menjana od 2008, a da su rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih puteva.

V. d. direktora „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak je u januaru 2016. izjavio da bi povećanje cene putarine tom javnom preduzeću donelo 1,6 milijardu dinara više za održavanje puteva u 2016. Tolika je procena povećanja prihoda od naplate putarina, koji za 2015. godinu iznosi 16,6 milijardi dinara, a očekuje se da će u 2016. iznositi 19,1 milijardi dinara, uključujući i prihode s novoizgrađenih naplatnih stanica „Preševo” i deonice auto-puta od Siriga do Subotice.

U „Putevima Srbije” su ranije naveli da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine.

izvor: dnevnik.rs, agencije