01.11.2016.

Otvaranje tržišta rada za građane Srbije - u severnoj Nemačkoj


Gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc kazao je premijeru Aleksandru Vučiću da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemačkoj za otvaranje tržišta rada za građane Srbije

"Dobra poruka za investitore bi bila da je Srbija na sigurnom evropskom putu i da mogu da imaju poverenja u pravni sistem. Ovo što vi radite dobar je način da ih u to i ubedite", rekao je Šolc, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

On je pozdravio evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemačkih investitora.

Vučić je rekao da Srbija posvećuje mnogo pažnje svim pokrajinama Nemačke, navodi se u saopštenju.

"Uspeli smo da zainteresujemo važne partnere iz Bavarske, Baden Virtenberga, Severne Rajne Vestfalije i Hesena, koji su u prvih sedam meseci 2016. učestvovali u ukupnom izvozu Srbije u Nemačku sa 72 odsto", rekao je on.

Vučić je napomenuo da je u odnosnu na te četiri pokrajine, robna razmena s pokrajinom Hamburg veoma skromna.

"U periodu januar-jul 2016. iznosila je 32,1 milion evra, od čega se na naš izvoz odnosi 14,3 miliona evra, a na naš uvoz 17,9 miliona evra", izjavio je Vučić.

On je sagovornika obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela u poslednje dve godine i aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta, ali i znanje i iskustvo stranih partnera", istakao je Vučić i dodao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu.

Tema susreta bila je i Luka Hamburg, projekat koji je grad Hamburg pokrenuo pre 15 godina i koji je donekle sličan Beogradu na vodi. Prostire se na površini od oko 157 hektara u centru Hamburga, na lokaciji koja je nekada pripadala luci, i predstavlja najveći građevinski projekat u centru grada u Evropi.

Radovi bi trebalo da traju do sredine 2020, a projekat predviđa izgradnju stambenih objekata za 14.000 stanovnika i poslovnih zgrada za 45.000 zaposlenih.

izvor: Beta, agencije