09.11.2016.

Do novih zdravstvenih knjižica preko interneta

Od danas bez čekanja u redu - Kako do elektronske zdravstvene knjižice


Građani će od četvrtka, 10. novembra zahteve za izradu novih elektronskih zdravstvenih knjižica moći da podnesu putem interneta

Podnošenje zahteva obavljaće se preko portala "E-uprave".

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će građani knjižice moći da dobiju poštom na kućnu adresu ili da podignu na šalterima RFZO.

"Građani mogu elektronskim putem od kuće, sa posla, gde god imaju kompjutere, da se prijave preko portala E-uprave za zamenu stare zdravstvene knjižice, ne moraju da čekaju po šalterima", rekla je Brnabić. "Usluga je jako jako jednostavna... Na portalu E-uprave biće veliki baner, da se odmah udje u uslugu, a napravili smo video-tutorijal, koji će biti na Jutjub kanalu E-uprave da se lako prate instrukcije", rekla je resorna ministarka.

Do sada je zahteve predala polovina od sedam miliona osiguranika. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje mole građane da ispoštuju rok propisan zakonom, odnosno 31. decembar, ali navode da će osiguranici sa overenim starim zdravstvenim knjižicama moći da se leče i posle 1. januara.

Osiguraniku je potrebna lična karta i obrazac KZO-P1. Ukoliko osoba nema zdravstvenu knjižicu, a ima pravo na overenu ispravu zdravstvenog osiguranja, onda mu se izdaje potvrda koja važi sve dok ne dobije novu karticu, a najdalje mesec dana od dana podnošenja zahteva. Takođe, potrebno je uplatiti 400 dinara takse za izradu kartice.

Nove elektronske kartice su preduslov za uvođenje elektronskih kartona, uputa i recepata, kako bi se za pacijenta mnoge procedure pojendostavile. One bi ujedno trebalo i da spreči zloupotrebe, odnosno falsifikovanje isprave, ali i da zaštiti podatke na čipu. Kartica bi trebalo da obezbedi siguran pristup servisima koje će zdravstvene ustanove moći da uspostave, što će značiti mogućnosti zakazivanja pregleda od kuće, elektronsko upućivanje pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu i slično.

izvor: Beta, Danas, 021.rs, agencije

Od danas bez čekanja u redu - Kako do elektronske zdravstvene knjižice