11.11.2016.

Novosadski džez festival do 12.novembra


Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju 18. Novosadskog džez festivala koji uz podršku Gradske uprave za kulturu organizuje Kulturni centar Novog Sada

-Novosadski džez festival, koji se ove godine održava osamnaesti put, jedna je od manifestacija koje su doprinele da naš grad postane Evropska prestonica kulture 2021. godine. Naša aplikacija za EPK temelјila se na četiri simbolična mosta, a jedan od njih nosi naziv Sloboda i to je i klјučna reč kada govorimo o kulturi i umetnosti uopšte. Džez muzika i srodni pravci temelјe se upravo na slobodi izražavanja, na brisanju pretpostavlјenih granica, a to je ono za šta se zalaže i Grad Novi Sad- rekao je Dalibor Rožić i dodao da mu je veliko zadovolјstvo što će zahvalјujući džez festivalu Novi Sad ugostiti brojne muzičare i lјubitelјe džeza iz Evrope, Sjedinjenih američkih država i zemalјa regiona.

Na svečanom otvaranju u Srpskom narodnom pozorištu obratio se i proslavlјeni muzičar Vasil Hadžimanov koji je tom prilikom rekao da će tokom prve festivalske večeri novosadskoj publici predstaviti svoj novi album u društvu francuskog saksofoniste Žilijana Loraua.

U okviru prvog dana održavanja džez festivala, pored Vasila Hadžimanova upriličeni su i koncerti austrijske pijanstkinje, kompozitorke i pevačice Suzane Savof i američkog saksofoniste Markusa Striklanda i njegovog orkestra.

Ovogodišnji Novosadski džez festival trajaće do 12. novembra. U glavnom koncertnom programu nastupiće devet orkestara iz celog sveta, a u okviru festivala održavaju se i različiti prateći programi kao što su izložbe, predavanja i muzičke radionice.