04.11.2016.

Novi Sad dobio od Vojvodine sredstva za uređenje studentskog kampusa i dogradnju OŠ


Naš cilј je da naredne godine rešimo imovinsko-pravne odnose u Šafarikovoj ulici kako bismo mogli da se opredelimo da sa Pokrajinom izgradimo najveću garažu u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je uručenju ugovora  predstavnicima opština koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Nјima su ugovore na svečanoj dodeli u zgradi Pokrajinske vlade uručili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedelјko Kovačević. Uprava je opredelila ukupno 371.227.618 dinara za tu namenu, a Novi Sad je dobio sredstva u iznosu od 43.229.903 dinara za pojačano održavanje saobraćajnih površina u okviru univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, kao i 32.928.135 dinara za dogradnju dva sprata nad delom školskog objekta u OŠ „Vasa Stajić“.

- Zaklјučen je ugovor za prvi konkretan projekat nakon samo mesec dana od potpisivanja Protokola o saradnji Grada Novog Sada i AP Vojvodine. Uređenje studentskog kampusa u našem gradu, koji je univerzitetski centar ovog dela naše zemlјe, bilo je neophodno, jer u njega nije ulagano tri decenije. Pokrajina će u tom projektu učestvovati obezbeđivanjem polovine neophodnih sredstava, kao i Grad, pa će tako JP „Zavod za izgradnju grada“ odmah pokrenuti javnu nabavku, a rezulat će biti moderno opremlјen i rekonstruisan kampus. To i priliči gradu koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture i koji je kandidat za Omladinsku prestonicu Evrope.

Važno je i što je OŠ „Vasa Stajić“ dobila sredstva, tako da smo sada rasterećeniji i u mogućnosti da pomognemo ostalim školama, kako bismo stvorili najbolјe moguće uslove obrazovanje  naše dece. Mi sa Pokrajinom imamo dogovorenu dinamiku za dalјe projekte i u toku sledeće nedelјe nas već očekuje sastanak sa direktorom JP „Putevi Srbije“ sa kojim ćemo razgovarti o realizaciji investicije na Sentandrejskom putu i mostu. Cilј nam je da rasteretimo jedan od najopterećenijih ulaznih pravaca u Novi Sad.  Takođe, sa Sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine planiramo izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradsku regionalnu deponiju, što predstavlјa jedan od gorućih problema, a za isti projekat imamo i podršku Ministarstva za polјoprivredu i zaštitu životne sredine. Grad će u velikim projektima poput izgradnje zgrade RTV i Kliničkog centra Vojvodine, učestvovati u delu koji se odnosi na uređenje saobraćajnice i u parternom uređenju. Za oko tri meseca ćemo završiti sportsku halu u Petrovaradinu i urediti taj deo grada, današnjim raspisivanjem tendera označili smo i početak izgradnje zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a naš cilј je da naredne godine rešimo imovinsko-pravne odnose u Šafarikovoj ulici kako bismo mogli da se opredelimo da sa Pokrajinom izgradimo najveću garažu u Novom Sadu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da je veoma značajno pružiti pomoć opštinama koje spadaju u red manje razvijenih u Vojvodini, a takvih je u ovom slučajno bilo pet, i istakao da će te lokalne samouprave i u narednom periodu biti predmet interesovanja Pokrajine. Takođe, on se osvrnuo na odličnu saradnju sa Gradom Novim Sadom i istakao da početak ulaganja u kampus Univerziteta u Novom Sadu, kao i u OŠ „Vasa Stajić“ predstavlјa konkretizovanje nedavno započetih dogovora o saradnji između Grada i Pokrajine.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je tokom oktobra sprovela pet konkursa, i to za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti komunalne hidrotehnike, saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kulture i osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedelјko Kovačević je rekao da je 12 vojvođanskih opština potpisalo ugovore o finansiranju ukupno 15 projekata i najavio nove konkurse u januaru.