17.11.2016.

Napušteni industrijski objekti i kasarne - prostori za investiranje


Potencijalnih lokacija za braunfild i grinfild investicije u Novom Sadu ima desetak, pokazuju analize gradskih urbanista, a najveći potencijal nude kasarne i napušteni industrijski kompleksi u radnim zonama

Poseban problem je što većina tih lokacija nije u posedu lokalne vlasti, što je dodatni problem, jer Novi Sad onda ne može da ih direktno nudi potencijalnim investitorima.

Novi Sad je od 2000. godine do danas imao velikih problema da privuče potencijalne investitore i pokrene posrnulu privredu i industriju. Mada se može diskutovati o tome da li su za to u velikoj meri krivi lokalni političari koji su se pokazali kao loši menadžeri, treba uzeti u obzir da oni zapravo nemaju šta posebno da ponude nekom od investitora jer Novi Sad uglavnom i nema prostora za gradnju.

Ovo najbolje pokazuje primer otvaranja američke fabrike "Lear", pošto je Novi Sad doveo tu američku kompaniju tek kada je dobio zemljište od Republike i uložio preko četiri milijarde u uređenje parcele i gradnju hale. Pri tome, novac za to je obezbeđen prodajom tzv. "gradske srebrnine" u vidu parcele na uglu Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja, piše 021.rs.

Da ni u narednom periodu neće biti lako dovesti nekoga pokazuje analiza koju su još prošle godine uradili gradski urbanisti o potencijalnim lokacijama za braunfild i grinfild investicije u Novom Sadu. Naime, skoro sve lokacije koje su urbanisti naveli kao potencijalne loakacije su zapravo van vlasništva grada. Tu se izdvajaju radne zone Sever I, II i Zapad gde ima mesta kako za braunfild, tako i grinfild investicije. Problem je što su  vlasnici prostora koji se nalaze na ovim lokacijama uglavnom privatnici, dok Grad ima manje parcele.

Urbanisti ipak procenjuju da tu ima prostora prvenstveno za braunfild investicije, to jest ulaganje u prostor i objekte koji su se već koristili i Grad tu najviše može da pomogne donošenjem urbanističkih planova koji će odgovorati onima koji planiraju da koriste te prostore, piše 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija