19.11.2016.

Nagrade za najlepše bašte


Dodelom nagrada, u vidu vaučera za kupovinu sadnog materijala ovogodišnjim laureatima, završena je 19. akcija „Sačuvajmo lepe kuće i bašte Sremskih Karlovaca“
koju organizuje Društvo za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Karlovaca u saradnji s karlovačkom opštinom i Pokretom gorana Vojvodine i uz njihovu podšku. Nagrade je dobitnicima uručio predsednik opštine Nenad Milenković, ističući koliku ulogu u identitetu Sremskih Karlovaca ta akcija igra gotovo dve decenije.

Ove godine, kako je rečeno na svečanoj dodeli nagrada, za učešće u akciji se prijavilo 13 kandidata, što je znatno više nego poslednjih godina. Nakon obilaska prijavljenih, komisija, čija predsednica je Jasna Atanacković, donela je odluku da dodeli tri prve nagrade u kategoriji najepše savremene bašte, i to Jasni Janjić Jovanović, Gordani Ilić i Radinki Milisavljević. Drugo mesto u toj kategoriji pripalo je Goranu Maraviću, a treće Vladislavi Šnur. U kategoriji „Sačuvan ambijent stare kuće i bašte“ pobednik je Nataša Veselinović, a nagrada za najlepši poslovni prostor pripala je vlasniku kafea „Famildž“ NV Goranu Zrniću.

Po rečima Jasne Atanacković, namera organizatora akcije je da i u Sremskim Karlovcima zaživi običaj, kao u nekim evopskim zemljama, da određenim danima vlasnici otvore vrata svojih bašta i pokažu ih posetiocima, što bi bio novi sadržaj u turističkoj ponudi Karlovaca. Ona je naglasila da su ovogodišnje pobedničke bašte generalno lepo isplanirane, odlično koncipirane i održavane i, što je najvažnije, rezultat velike ljubavi i truda uloženog u njih.

Posebna pohvala izrečena je na račun Nataše Veselinović, koja je nagrađena zbog sačuvanog ambijenta stare kuće i bašte. Kako je napomenula Jasna Atanacković, to je jedna od retkih kompletno sačuvanih starih karlovačkih kuća i bilo bi dobro da lokalna samouprava povuče poteze koji bi doprineli da bude više takvih primera.

U okviru svečanosti povodom dodele nagrada Agnes Potkonjak iz novosadskog Zavoda za izgradnju grada održala je predavanje o manje zastupljenim cvetnim vrstama kod nas, dok je Svetlana Bogdanović govorila o zaštiti bilja.

izvor: dnevnik.rs, foto: novisad.rs