27.11.2016.

Muškarci koji sebe doživljavaju kao plejboje - često imaju ozbiljnih psiholoških problema


Potreba ženskaroša za stalnim dokazivanjem i uverenje da su muškarci nadmoćni nad ženama vodi direktno u probleme sa mentalnim zdravljem

Muškarci koji sebe doživljavaju kao plejboje često imaju ozbiljnih psiholoških problema.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da su "alfa mužjaci" koji su skloni napadnom ispoljavanju svoje muževnosti kroz odnos nepoštovanja prema ženama i stalnu jurnjavu za novim i novim partnerkama skloniji mentalnim problemima u čijem su korenu usamljenost i depresija.

Tokom ovog istraživanja naučnici su proučavali rezultate ranijih studija kojima je obuhvaćeno ponašanje 19.000 muškaraca tokom perioda od 10 godina. Ti rezultati poređeni su kroz prizmu obrazaca ponašanja koji reflektuju očekivanja društva od onoga što se tradicionalno podrazumeva pod "pravim muškarcem".

U obzir je uzeta želja za pobedom, kontrolisanje emocija, sklonost ka (nepotrebnom) rizikovanju, povremene epizode nasilničkog ponašanja, potreba za dominacijom, seksualno promiskuitetno ponašanje, jurenje karijere, stav da su muškarci nadmoćni nad ženama, izraženo samopouzdanje, negativan odnos prema homoseksualnosti i potreba za postizanjem zacrtanog statusa u društvu kao vid samodokazivanja.

"Ispostavilo se da ovi seksistički obrasci nisu samo društveni problem, već su potencijalno veoma štetni i za mentalno zdravlje osobe koja ih doživljava kao prirodan pogled na svet", izjavio je vođa istraživačkog tima de Džoel Vong sa Blumington univerziteta, prenosi "Dejli mejl".

"Nametnute norme 'muževnosti' mogu muškarca koji ih se pridržava dovesti i do ozbiljnih problema sa mentalnim zdravljem. A situaciju dodatno pogoršava to što se radi o tipu muškarca koji iz principa neće tražiti pomoć kad pogreši put, a kamoli stručnu pomoć psihologa ili psihoterapeuta", zaključuje dr Vong.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net