28.11.2016.

Muškarci i žene doživljavaju vrhunac seksualnog iskustva na skoro isti način


Većina ljudi je uverena da su muški i ženski orgazam dva potpuno različita iskustva
I danas ima onih koji ženski doživljavaju misterioznim poput nekog mitskog bića - ali istina je da muškarci i žene doživljavaju vrhunac seksualnog iskustva na skoro isti način.

To je dokazano nizom studija sprovedenih u poslednjih skoro pola veka: osamdesetih su naučnici merili fizičke posledice orgazma na muško i žensko telo i nisu pronašli gotovo nikakve razlike, od karakterističnog grčenja tela do lučenja endorfina i hormona. Ispostavilo se i da muškarci i žene gotovo istim rečima opisuju svoje orgazme.

1969. jedna je britanska studija otkrila i da nema razlike u krvnom pritisku, pulsu ni hiperventiliranju između muškaraca i žena, a podjednako se luči i oksitocin, "hormon ljubavi".

Poznato je da mnogi muškarci od puberteta na dalje često imaju spontane orgazme u snu, ali imaju ih i žene - i to čak njih 37 odsto.

Razlike u muškom i ženskom orgazmu su, međutim, mnogo banalnije i odnose se na količinu telesnih tečnosti koje se luče, trajanju samog vrhunca i sličnom. Dok žena može da doživi višestruke orgazme jedan za drugim, muškarcima će trebati u proseku 15 do 30 minuta da budu spremni za novu akciju.

izvor: Index, b92.net, agencije, foto: imagerymajestic/freedigitalphotos.net