23.11.2016.

Mladi lideri o povezivanju i zanemarivanju prošlosti


Ohrabriti mlade sa idejom, a potom ih i povezati, kako bi na novim temeljima izgradili stabilan odnos i unapredili saradnju među zemljama u regionu
– jedan je od modela za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga o kojem su učesnici diskutovali tokom tri dana Foruma mladih lidera iz regiona u Novom Sadu.

Mladima koji žele da nešto promene i da unaprede saradnju u regionu važni su podrška i poverenje društva, ali i stabilan oslonac kroz osnovna sredstva i dobro poslovno okruženje, naglasio je Goran Svilanović iz Saveta za regionalnu saradnju.

"Najčešće oni koji najviše žele i koji imaju najviše ideja, koji rade na tome da se nešto promeni, nemaju mogućnosti. Ono što bi bilo dobro da se uradi, povezati tih nekoliko start up centara. Jedan postoji u Srbiji, postoji, znam, i u Sofiji... U Albaniji su veoma zainteresovani, nude prostor, želeli bi da naprave nešto", kaže Goran Svilanović.

Više od 200 mladih učesnika iz Srbije i regiona, ali i zemalja Evropske unije, učestvovalo je u oko 25 programskih celina i panel diskusija, sa jednim ciljem, da se upoznaju, povežu i uspostave osnovu za dalju saradnju.

"Da budu okrenuti budućnosti, da stave moratorijum na istoriju u proteklih 50 godina i da je apsolutno zanemare u ovom momentu, je najveća vrednost ovog foruma. Da li će to prerasti u proces, to zavisi od njih. Mi smo napravili prvi korak, okupili smo ih, i prosto napravili neku platformu za razmenu ideja, mišljenja i stavova. Budućnost čitavog ovog procesa je u njihovim rukama", kaže Aleksandar Simurdić, iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Regionalni forum mladih lidera iz regiona i zemalja Evropske unije, drugi po redu, organizovali su Evropski pokret u Srbiji, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo