29.11.2016.

Malinarstvo sve veći biznis i u Vojvodini


U Vojvodini se beleži porast broja uzgajivača malina
Osnovano je i prvo udruženje uzgajivača maline Bačkopoljski malinari. Udruženje trenutno broji 106 registrovanih članova sa trenutnom površinom pod malinom od 150 hektara.

Šef Odseka za proizvodnju i preradu voća Ministarstva poljoprivrede Srbije Kolinda Hrehorović izjavila je da se malina, koja je najznačajnije voće u Srbiji po vrednosti koja se ostvaruje od njenog izvoza, počinje gajiti sve više i to posebno u onim regionima koji nisu bili karakteristični za njen uzgoj.

Ona je na skupu "Značaj maline i zadruga u Srbiji", koji je organizaovan kao prateći program Etno sajma hrane i pića koji se održava na Beogradskom sajmu, kazala da je malina u 2015. učestvovala 48 odsto u ukupnoj vrednosti koja je ostvarena od izvoza svog voća iz Srbije.

Hrehorovićeva je najavila da Ministarstvo poljoprivrede Srbije priprema set mera za unapređenje voćarstva u Srbiji, kao i da planira da od 2017. radi reonizaciju voćarstva, kako bi se videlo koji je region dobar za uzgoj pojedinih voćnih vrsta.

"U prošloj godini je iz Srbije izvezeno oko 100.000 tona malina i to uglavnom na tržište Evropske unije, imamo kvaklitet, ali nam nedostaje sadni material i na tome, kao i na sortimentu trebamo raditi", navela je ona.

foto: adamr/freedigitalphotos.net