21.11.2016.

Kraj za "bazen" na Novom naselju - počinje nasipanje 4.000 kubika zemlje


Po nalogu Građevinske inspekcija u sredu, 23. novembra, počeće nasipanje zemljom iskopa dubokog dva metra na površini koja je bila namenjena za olimpijski bazen na Bulevaru Jovana Dučića
gde je slovenačka komapnija „Tuš“ još 2005. kupila zemljište radi izgradnje sportskog centra.

Treba da se naspe ukupno 4.000 kubika zemlje, što će učiniti izvršna služba JKP „Stan” koja je na javnom pozivu dobila posao uklanjanja bespravne gradnje. Početak radova obradovaće žitelje Novog naselja, posebno one oko bazena, jer se u iskopanoj rupi godinama taložila voda i legli insekti, o čemu je Grad Novi Sad imao brojne pritužbe građana.

Glavna građevinska inspektora Slavica Lazov kazala je da će prvo biti izvađene betonske ploče postavljene na dno bazena i da taj posao znači praktično vraćanje zemljišta u prvobitno stanje.

– To je ravnanje terena jer slovenačka kompanija nije imala građevinsku dozovolu za izgradnju bazena, a rešenje o tome da započeti objekat treba ukloniti Inspekcija je donela još u junu 2009. godine – kazala je glavna građevinska inpektorka. – „Tuš“ više nije vlasnik objekta, ali, bez obzira na to, bio je investitor i snosiće troškove uklanjanja, koji vrede oko 7,2 miliona dinara. Novac za to Građevinska insekcija je dobila od Ministarstva građevine radi uklanjanja divlje gradnje i ta suma biće vraćena tom ministarstvu čim se trškovi rušenja naplate od „Tuša”.

Po njenim rečima, do kraja godine Inspekcija će zajedno s Izvršnom službom „Stana” izaći na teren još jedanput, radi uklanjanja metalne kapije duge 6,5 metara i ograde od 8,2 metra u Ulici Braće Krkljuš, koje je na javnoj površini izgradio nepoznati investitor.

– Nije nam se niko javio da je to uradio pa pošto je investitor anoniman i to postavljeno na javnoj površini, ne može biti legalizovano – kazala je Slavica Lazov. – Odustali smo od trećeg objekta, širokog iskopa u blizini Osnovne škole „Ivan Gundulić”. Na tom potesu je prvobitni vlasnik još 2010. godine krenuo da gradi bez dozvole, ali je sada novi vlasnik dobio lokacijsku dozvolu, a uskoro će imati i građevinsku za izgradnju stambene zgrade.

Skrenula je pažnju na to da Građevinska inpekcija prilikom odabira objekata mora da vodi računa o tome kojom sumom novca rasplaže jer od para zavisi šta će od objekata biti uklonjeno.

– Kada pravimo program uklanjanja, polazimo od toga koliko imamo novca jer je besmisleno krenuti u rušenje nečega za šta nemamo dovoljno para. S druge strane, kada govorimo o rušenju, mora se znati da objekti nisu samo kuće ili zgrade već i temelji, iskopi, zidovi, kapije… – navela je inspektorka.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo