09.11.2016.

Kina ulaže u Vojvodinu: Fabrika za proizvodnju električne rasvete - nova radna mesta


Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je delegaciju Pokrajine Guangdong iz NR Kine, koju predvodi Li Jian, zamenik generalnog direktora Kancelarije za spoljne poslove

Povod za ovaj susret je bio razgovor u vezi sa intenziviranjem privredne i turističke saradnje između naše pokrajine i Gauangdonga i konkretizacija dogovora, koji su definisani tokom nedavne posete državno - privredne delegacije Gungdonga Srbiji i našoj pokrajini.

Posebnu pažnju sagovornici su posvetili mogućnosti za ulaganje kineskih kompanija u fabriku za proizvodnju električne rasvete, koja bi se nalazila na teritoriji Vojvodine. Gosti iz Kine pokazali su veliko interesovanje za ovaj projekat i kao jedna od promotivnih aktivnosti, a u sklopu namere da se ova poslovna ideja uskoro i realizuje, planirano je da kod nas bude priređena izložba na kojoj će se predstaviti najznačajniji kineski proizvođači rasvete u okviru praznika koji ova provincija neguje. Potpredsednik Milićević istakao je da ideja o izgradnji fabrike rasvete u Srbiji treba da omogući da se ovi proizvodi plasiraju na tržište ovog dela Evrope. Potpredsednik Pokrajinske vlade istakao je spremnost da ponudimo nekoliko lokacija za ovaj projekat i uputio poziv potencijalnim poslovnim investitorima iz Kine da obiđu ove lokacije, kako bi sagledali njihove prednosti i potrebnu opremljenost u skladu sa zahtevima koje imaju. Istovremeno, Milićević je podsetio na napore koje Pokrajinska vlada ulaže u opremanje industrijskih poslovnih zona, što je ujedno i jedna od njenih prioritetnih aktivnosti na privlačenju investitora.

Tokom ovog susreta razmotreni su i modaliteti učešća u infrastrukturnim saobraćajnim projektima, zatim u oblasti poljoprivrede, sa posebnim osvrtom na prehrambenu industriju.

Milićević i Jian su se složili da najavljeno uvođenja bezviznog režima za srpske i kineske državljane koji treba da se uspostavi do kraja godine i uvođenje direktne avio- linije između Beograda i Pekinga, treba da doprinese još boljem razvoju privredne i turističke saradnje Srbije i Kine, a u okviru toga i AP Vojvodine.
Provincija Guangdong je najrazvijenija turistička pokrajina u Kini koja broji osam miliona poseta od strane turista godišnje, a što je uz kulturnioistorijsko nasleđe koju naša zemlja ima, dobar impuls za unapređivanje turističke saradnje između naše dve zemlje. Delegacija iz Kine uputila ja zvaničan poziv Pokrajinskoj vladi za učešće na Sajmu turizma 2017, koji će biti održan u glavnom gradu ove kineske pokrajine Guangdžou.
Na kraju susreta dogovoreno je da zaduženi predstavnici Vojvodine i Guandonga koji će u najskorijem roku razmotre prve naredne korake datume sledećih susreta vezanih za razgovor.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i savetnica predsednika za međuregionalnu saradnju Senka Bengin.