25.11.2016.

I dalje gužve na šalterima - u Novom Sadu red od pet sati ujutru


Pred filijalama Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje u većim gradovima gužve su od ranog jutra
U Novom Sadu, ljudi pristižu u red od pet sati ujutro da bi uzeli broj za pristup šalterima za zamenu knjižice.

Brojevi se dele i kasnije, tokom prepodneva, ako ih preostane, a šalteri rade produženo, do 18 sati.

Kako god okrenete, pred vama je višesatno čekanje: ujutru, kako biste bili među prvima, ili ako okasnite, gde čekate dobar deo dana da se vaš redni broj pojavi na displeju. Dnevno se u filijali RFZO Novi Sad izda oko 1.000 brojeva, što ne znači da se se svi iskoriste: neki odustanu ili izgube red, jer napuste pretrpanu i zagušljivu šalter salu.

Oni koji barataju kopmjuterima mogli bi sve ovo da preskoče, međutim ni s eUpravom, preko koje je od 10. novembra omogućen postupak zamene starih novim zdravstevenim legitimacijama, ne ide baš glatko. Naime, sve je veći broj pritužbi onih koji su bezuspešno to pokušali da urade preko ovog portala. Pri pokušaju registracije mnogi su dobili obaveštenje da je ukucani jednistveni matični broj građana već u upotrebi, te da se prijavi zloubotreba. Nadležni na portalu eUprava potvrdili su da je u pitanju greška, i da se često dešava, kao i da na sve primedbe građana odgovaraju u što kraćem roku. Takođe, ima i pritužbi korisnika da ni posle uplate traženog iznosa i prijave za zamenu zdravstvene knjižice elektronskim putem, nemaju nikakvu povratnu informaciju o tome da li se time neko bavi i kada će moći da preuzmu novu knjižicu.

Na nove knjižice se, tako bar na šalterima filijala RFZO kažu, čeka od dva do tri meseca. A onda opet u redove, sigurno ne manje, za preuzimanje nove zdravstvene legitmacije. O tome bi već sada trebalo nadležni da misle i sledeću fazu zamene – predaje korisnicima zdravstvenih legitimacija smislenije organizuju, piše Dnevnik.

Inače, od 10. novembra do sada stiglo je više od 80.000 elektronskih zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica. Zabeleženo je da je za prvih 36 sati stiglo preko 35.000 elektronskih zahteva, najviše iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, iz gradova u kojima su inače velike gužve u filijalama RFZO.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz Direkciju za elektronsku upravu je zbog toga formiralo timove koji besplatno, na za to određenim mestima pomažu starijim građanima da elektronskim puteme proslede zahteve za zamenu knjižice. Tako je u Beogradu, a ovih dana biće i u Novom Sadu. Trebalo bi da ovakava, besplatna pomoć starijima licima bude organizovana u svim lokalnim zajednicama.

izvor: dnevnik.rs, agencije

Do nove zdravstvene knjižice u par koraka - preko neta