"Hvala ti" može da udahne sasvim novi život u dugu vezu


Novinarka Dženis Kaplan, autorka knjige The Gratitude Diaries, sprovela je istraživanje o navikama iskazivanja zahvalnosti među Amerikancima


Rezultati su pokazali da bi se 97 odsto ispitanika zahvalilo u restoranu ukoliko bi konobar bio ljubazan.

Ali koliko supruga redovno izražava svoju zahvalnost svojim partnerima? Sudeći prema rezultatima – samo 48 odsto.

Jedan od razloga je svakako to što se od partnera svakodnevno očekuje mnogo više od konobara.

Međutim, čak i kad je sve u redu, nemali broj osoba počinje da prihvata prisustvo i pomoć svoje “druge polovine” zdravo za gotovo.

“Kada ste u vezi, naročito duže vreme, na neki način prestajete da primećujete osobu s kojom ste. Psiholozi ovu pojavu nazivaju ‘habituacija’. Toliko se naviknete na svog partnera da počinjete da se pitate zašto ste uopšte nekada želeli da budete s njim”, rekla je Dženis Kaplan za Biznis insajder.

Tokom prvih meseci svog istraživanja, Kaplanova se redovno zahvaljivala svom suprugu, koji je bio zbunjen i govorio da bi svakako učinio brojne stvari za nju.

“Znam da bi, ali želim da znaš da sam zahvalna”, rekla bi.

Prema istraživanjima brojnih psihologa, jednostavno “Hvala ti” može da udahne sasvim novi život u dugu vezu, prvenstveno jer pokreće ‘spiralu rasta’. Kako?

Samo jedno ‘hvala’ dovešće do toga da se vaš partner oseti cenjenim i uloži još više u vezu, što će vas učiniti još zahvalnijim.

Iskazivanje zahvalnosti, ističe Kaplanova, trebalo bi da postane svakodnevna navika koja će vas podstaći da svoju vezu vidite u sasvim novom svetlu.

izvor: Biznis insajder, foto: photostock/freedigitalphotos.net