28.11.2016.

Frušku goru hoće da buše Mađari, Kinezi i Turci


Za gradnju Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru, ima puno zainteresovanih
a i Mađarska želi da učestvuje u finansiranju, izjavila je juče ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U izgradnji auto-puta u dužini od 37 kilometra mogao bi da bude primenjen model javno-privatnog partnerstva ili koncesija, rekla je Zorana Mihajlović Tanjugu, dodajući da će do maja 2017. biti zatvorena finansijska konstrukcija za taj projekat.

– Ima puno zainteresovanih za izgradnju budući da je tu gust saobraćaj, tako da možemo da razmišljamo o različitim načinima finansiranja. Od Mađarske koja se sada pojavila kao zainteresovana da učestvuje u finansiranju i izgradnji Fruškogorskog koridora do mnogih finansijskih organizacija i privatnih investitora – navela je Mihajlović.

Ministarstvo planira da sačeka završetak svih projekata i raspiše javni poziv kako bi se videlo koji je način najbolji za finansiranje.

Reč je o veoma teškoj deonici auto-puta sa tunelom kroz Frušku goru koji će biti najteži poduhvat, a biće dug skoro 3,5 kilometra.

Ta deonica je deo budućeg auto-puta od Novog Sada ka Šapcu i Loznici.

Najava ministarke Mihajlović o interesovanju Mađarske za finansiranje gradnje Fruškogorskog koridora povećava spisak onih koji su izrazili spremnost da se uključe u finansiranje izgradnje jednog strateškog saobraćajnog pravca.

Novembar je za javnost doneo interesente za Fruškogorski koridor od kojih su prvi došli iz Kine, tačnije iz kompanije Čajna roud end bridž korporejšn (CRBC) u Srbiji, čiji su predstavnici, prilikom posete predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, izrazili interesovanje za izgradnju državnog puta IB-21 Novi Sad – Ruma sa tunelom kroz Frušku goru. Radi se o kompaniji za izgradnju puteva i mostova, koja realizuje nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Predsednik Pokrajinske vlade je naglasio da je izgradnja autoputa Novi Sad - Ruma sa tunelom kroz Frušku goru, projekat koji je uvršten u nacionalni plan prioriteta za izgradnju infrastrukture, i dodao da Pokrajina na realizaciji tog projekta radi partnerski sa Vladom Srbije i resornim republičkim ministarstvima.

Direktor CRBC-a u Srbiji Džang Sjaojuen istakao je da je delegacija te kompanije učestvovala i na samitu u Rigi, kada je potpisano nekoliko ugovora između Srbije i Kine za realizaciju infrastrukturnih projekata. Kako je naveo, ta firma je zainteresovana da pored projekta koje uspešno realizuje u našoj zemlji, radi i na ovom značajnom investicionom projektu na teritoriji pokrajine.

Samo dan kasnije Banovinu su posetili i predstavnici kompanije „Nurol” iz Turske, koji su izrazili zainteresovanost za učešće u izgradnji brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume. Turska kompanija „Nurol” jedna je od vodećih kompanija u toj zemlji u građevinskom sektoru.

Direktor i zamenik direktora kompanije „Nurol” Nuretin Akdeniz i Serdar Uluočak, istakli su da je ta kompanija zainteresovana za učešće u izgradnji koridora, u onom obliku za koji su zainteresovane obe strane, saopštila je Pokrajinska vlada. Kompanija je iskazala interesovanje za javno-privatno partnerstvo s elementima koncesije i mogućnost da učestvuje u finansiranju čitavog projekta.

Fruškogorski koridor ne spada u kategoriju auto-puteva, iako će imati dva puta po dve kolovozne trake široke po 3,5 metra, što ga može svrstati u tu kategoriju, ali nema zaustavne trake i zbog toga spada u brze saobraćajnice. Prostiraće se od Kaćke petlje na putu Novi Sad – Zrenjanin, s autoputem E-75 se ukršta kod benzinske pumpe „Minut”. Koridor s novom saobraćajnicom dalje vodi prema Dunavu, zatim preko Fruške gore do auto-puta Beograd–Zagreb. Na sremsku stranu će preći preko novog mosta koji treba da bude izgrađen od Crkve Gospe Snežne u Petrovaradinu, a dalje će voditi prema Bukovcu ispod Fruške gore kroz tunel dug 3.470 metara. Tunel ide prema petlji za Vrdnik, potom se nastavlja ka Rumi, gde se gradi obilaznica.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Vladimir Galić istakao je na predstavljanju Fruškogorskog koridora da je projekat izgradnje deonice autoputa Novi Sad-Ruma-Šabac sa tunelom kroz Frušku goru od posebnog značaja. On je dodao da je infrastrukturno povezivanje i intenziviranje razvoja pokrajine u ovoj oblasti jedan od ključnih uslova bržeg ekonomskog razvoja Srbije.

– Izgradnjom tunela kroz Nacionalni park Fruška gora, jednog od najznačajnijih planiranih objekata na koridoru, postojeći državni put broj 21 gubi tranzitnu ulogu ali ostaje u primeni i dobija turistički značaj. Izgradnjom tunela smanjuje se dužina puta za oko 4,5 km, poboljšavaju se bezbednosni elementi u saobraćaju i minimiziraju se nepovoljni uticaji na Nacionalni park Fruška gora, zagađenje vazduha i smanjenje buke – istakao je Galić.

On je dodao da je naročito značajno izmeštanje tranzita iz naselja Irig kroz koje svaki dan prolazi i do 9.000 vozila od čega trećinu čine veliki transportni kamioni.

izvor: dnevnik.rs, agencije