13.11.2016.

Formula za privlačenje novca - za učenike OŠ "Svetozar Marković Toza"


Bil Gejts, Amansio Ortega, Mark Zakerberg, Donald Tramp – neka su od imena koja su decenijama na vrhu lestvice globalno najbogatijih ljudi

Kako su uspeli da udebljaju novčanike interesuje sve, a neke odgovora dobili su i učenici završnih razreda novosadske Osnovne škole "Svetozar Marković Toza".

Magična formula za privlačenje novca i njegovu uštedu ne postoji, rekao je na početku interaktivne radionice, poznati domaći stručnjak za marketing i iskusni privrednik Lazar Erne i dodao: "Ako ozbiljno hoćete da upravljate ličnim i porodičnim finansijama onda vi morate napisati mesečno šta su vama sve prihodi i šta su vam sve troškovi pa onda u tom bilansu ćete se jeli moći snaći šta dalje".

Osim olovke i papira, kaže agovornik RTV-a, neophodno vam je i temeljno znanje upravljanja novcem i finansijska pismenost , navodeći iskustva kontroverznog biznismena sa beskrupuloznom ambicijom, od pre par dana i novog američkog predsednika, Donalda Trampa.

"Ako Vi želite u životu da živite kvalitetnim životom,e,onda morate da naučite mnogo više upravljanja finansijama nego bilo šta drugo", ukazao je Erne.

Slušajući predavanje profesora Ernea, školarci su, pored ostalog, saznali da se tokom godina menjala forma novca - od grumenja preko plastike do virtuelnog ali da svetom i dalje vladaju interesi i zakon jačeg.

Kako biti gospodar a ne rob novca jedan je od zadataka kojem se mladi moraju naučiti još u školskim klupama.

"Oni su naša budućnost, i njima moramo posvetiti svaku pažnju, pa čak i ovakvom vrstom predavanja, koja, nadamo se da će za njih imati takav uticaj da će biti uspešni u životu, kao što i žele da budu", kaže pedagog Petar Lekić.

izvor: rtv.rs, agencije