17.11.2016.

"FK Vojvodina veliki, možda i najveći, srpski klub - u junu EX YU turnir"


Novi Sad jednostavno obožavam i smatram ga najlepšim evropskim gradom i iskreno ne bih mogao da zamislim život ni u jednom drugom gradu

Vlasnik kompanije „Energotehnika – Južna Bačka“ i predsednik Poslovnog tima fudbalskog kluba „Vojvodina” Dragoljub Zbiljić ponosno kaže da se dugi niz godina uspešno bori s izvozničkim lobijima koji posluju na tržištu Srbije u vezi s izvozom bakarnih sekundarnih sirovina, i da se zalaže za to da se te sirovine prerade u Srbiji jer to predstavlja osnov srpske ekonomije.

– Ekonomska zaštita svake države, pa tako i Srbije, podrazumeva da se svim legitimnim sredstvima bori da zaustavi izvoz sirovina i poluproizvoda, a da stimuliše izvoz gotovih proizvoda da bi omogućila da se sirovine prerade u domaćim proizvodnim kapacitetima i na taj način poveća BDP (bruto domaći proizvod) iz kojeg direktno proizlazi mogućnost većeg zapošljavanja i jača se državni budžet – ističe Zbiljić. – Ono što je u azbuci slovo A, to je u ekonomiji pravilo da su doradni ili prerađivački poslovi najprofitabilniji. Tu osnovnu ekonomsku teoriju primenio sam u svom radu i od 2004. godine do danas firma „Maneks” iz Novog Sada, čiji sam vlasnik, jedna je od dve najveće srpske kompanije koje bakarne sirovine prerađuju u domaćim proizvodnim kapacitetima, pre svega u Topionici i Rafinaciji bakra u Boru (RTB „Bor”) ali i u „Valjaonici bakra Sevojno”, zatim fabrikama kablova u Zaječaru, Jagodini i Novom Sadu.


Novi Sad u srcu

– Novi Sad jednostavno obožavam i smatram ga najlepšim evropskim gradom i iskreno ne bih mogao da zamislim život ni u jednom drugom gradu. Rođen sam u Boru, a u Novi Sad došao sam kao student 1996. godine, ali imam osećaj kao da sam ceo život proveo ovde i zaista sam vrlo emotivan kad je Novi Sad u pitanju. Želim da iskoristim ovu priliku i da još jednom javno uputim čestitke gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, rukovodstvu Grada, Novosađanima i svima kojima je Novi Sad u srcu izbor za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu jer je to ogroman uspeh koji nam otvara vrata razvoja, ne samo u pogledu kulture, nego i sporta, ekonomije i turizma.


Sve za „Vošu”

– Fudbalski klub „Vojvodina” predstavlja jedan od tri najveća simbola grada Novog Sada. FK „Vojvodina” postoji 102 godine i smatramo da svi zajedno imamo obavezu da svojim kapitalom, znanjem, energijom, željom i samopouzdanjem klub zaista dugoročno stabilizujemo na radost navijača, svih Novosađana, ali i stanovnika AP Vojvodine, zatim Republike Srpske i dela Hrvatske u kojem žive naši Srbi i veliki broj njih navija za „Vošu” – kaže Zbiljić.

– Poslovni tim Fudbalskog kluba „Vojvodina” čine domaće privatne kompanije i u tom timu nema javnih niti stranih preduzeća. Te kompanije se u oblastima kojima se bave veoma dobro tržišno bore s inostranim kompanijama i dokazuju visoku klasu. Velika nam je želja da posetu navijača stadionu podignemo na najviši mogući nivo: očekujemo na stadionu čitave porodice, koje će se osećati bezbedno i komforno. Omogućili smo invalidima lakši dolazak i boravak na stadionu, a planirane su i nove konsultacije s njima o eventualnim dodatnim ulaganjima. Smatramo da utakmice „Vojvodine” treba vremenom da uđu u turističku ponudu grada, kao i da organizacijom kadetskog turnira za sve velike klubove s prostora stare Jugoslavije, koji planiramo za maj ili jun, pokažemo da je Novi Sad grad otvorenog srca, a da je FK „Vojvodina” veliki, a možda i najveći, srpski klub. Imamo mi u našem poslovnom timu još mnogo toga zajedničkog, ali pustićemo da vreme pokaže našu snagu kroz rezultate i napredak Kluba.

izvor: brif.rs, dnevnik.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo