14.11.2016.

Državljani Srbije lakše u Kanadu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u Kanadi, sa zvaničnicima te zemlje, razgovarati o ekonomskoj saradnji

To je prva poseta šefa srpske diplomatije posle 14 godina, a razgovaraće se i o restriktivnoj politici koju Kanada ima prema srpskim građanima koji žele da putuju u tu zemlju.

Dačić je na prijemu u Generalnom konzulatu Srbije u Torontu rekao da će tokom njegove posete biti razgovora o sklapanju nekih sporazuma, među kojima i o vazdušnom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao da će sa kanadskim zaničnicima razgovarati o ekonomskoj saradnji, jer ima dosta kanadskih kompanija koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji, posebno iz oblasti rudarstva i energetike, dodaje se u saopštenju.

Srpski šef diplomatije je naveo da su odnosi Srbije i Kanade veoma bitni, ne samo jer je Kanada velika zemlja, budući da veliki broj naših ljudi tu živi".

Prema zvaničnim podacima u Kanadi je 70.000 Srba, a Dačić je istakao da siguran da ih ima više "barem duplo", navodi se u saopštenju.

"Mi ćemo se truditi da ostvarimo bolju vezu između naše države i vas koji živite ovde, naša dijaspora je ovde na dosta visokom nivou, visoko obrazovana. Cilj nam je da gde god da živite budete lojalni građani te države, ali da nikad ne zaboravite odakle dolazite", rekao je Dačić.

izvor: Beta, agencije