13.11.2016.

Dobili novi auto-put: Ar s 50 skočio na 2.500 EUR


Dolaskom auto-puta do Preljine, ovo mesto postalo je primamljivo za investitore, a meštani se sve više odlučuju da prodaju placeve u blizini nove saobraćajnice

Za poslednjih nekoliko dana nedaleko od auto-puta osvanulo je više tabli s natpisom "plac na prodaju", a cena ara "skočila" je pet i više puta - sa 50 na čak 2.500 evra po aru, pišu Večernje novosti.

Dr Aleksandar Radojević, predsednik MZ Preljina, kaže da je mnogo placeva uz sam auto-put već prodato, ali da ima i mnogo vlasnika koji su čekali da se ovaj drum pusti u saobraćaj pa da onda trguju svojim imanjem.

Nedaleko od kružnog toka u Preljini pre desetak dana postavljena je oglasna tabla s ponudom placa, a vlasnik za ar traži čak 2.500 evra i ne želi da spusti cenu ni za cent. Nekoliko dana kasnije jedan meštanin oglasio je prodaju placeva čija je cena 17 evra po kvadratnom metru, odnosno po aru 1.700 evra.

"Pre nego što je uopšte bilo reči o izgradnji auto-puta, ljudi su zemlju uz samu novu saobraćajnicu prodavali budzašto", kaže dr Aleksandar Radojević. "Ar se prodavao za 50 evra, a mnogi su nudili imanja i po nižoj ceni. Sada se sve promenilo. Investitori se interesuju, zagledaju, merkaju i traže dobru poziciju, a Preljinci čekaju dobru ponudu za prodaju placeva."

Gotovo sve firme u Preljini koje su pod stečajem ili su zatvorene prodate su u poslednje dve godine. Tako je hale i zemljište nekadašnje firme "Slovenija sađe", koja je propala, kupilo preduzeće "Niz Feniks", ali i još na desetine ari zemlje u blizini auto-puta. Otvorene su i nove hale za proizvodnju čeličnih konstrukcija, za stolariju... A Miloš Rajović, Preljinac koji je dugo vremena živeo u Švajcarskoj, nedavno je sagradio hotel u svom rodnom mestu, znajući da će u Preljinu stići auto-put. Uskoro se očekuje otvaranje ovog ugostiteljskog objekta.

"Imam dosta zemlje do samog auto-puta, i naravno da ću sve da prodam, samo da sačekam dobru cenu", ispričao je Milijan A. "Kada je država otkupljivala zemlju za auto-put isplaćivano nam je od 100 do 240 evra po aru. Neki su prodavali po toj ceni, a drugi su se sudili sa državom i dobijali desetostruko veće sume."

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija