08.11.2016.

China Road and Bridge Corporation zainteresovana za izgradnju tunela kroz Frušku goru


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa delegacijom kineske korporacije China Road and Bridge Corporation (CRBC) u Srbiji
koja je zainteresovana za izgradnju državnog puta IB-21 Novi Sad – Ruma sa tunelom kroz Frušku goru. Reč je o kompaniji za izgradnju puteva i mostova, koja realizuje nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Predsednik Mirović je u razgovoru istakao da je nakon više od dve godine od kada su Pokrajinska vlada, Vlada Srbije, Grad Novi Sad i opštine Irig i Ruma potpisale protokol o pripremi projekta izgradnje trase autoputa od Rume do Novog Sada - završena priprema idejnog projekta na gotovo celoj trasi puta. To je, kako je naveo, značajan korak za dalju realizaciju projekta, koji će obezbediti izgradnju autoputa dužine 34 kilometra, sa tri i po kilometra tunela kroz Frušku goru.

Mirović je naglasio da je izgradnja autoputa Novi Sad - Ruma sa tunelom kroz Frušku goru, projekat koji je uvršten u nacionalni plan prioriteta za izgradnju infrastrukture, i dodao da Pokrajina na realizaciji tog projekta radi partnerski sa Vladom Srbije i resornim republičkim ministarstvima.

Direktor CRBC-a u Srbiji Džang Sjaojuen (Zhang Xiaoyuan), istakao je da je delegacija te kompanije koja je danas posetila Pokrajinsku vladu, pre nekoliko dana učestvovala na samitu u Rigi, kada je potpisano nekoliko ugovora između Srbije i Kine za realizaciju infrastrukturnih projekata. Kako je naveo, ta firma je zainteresovana da pored projekta koje uspešno realizuje u našoj zemlji, radi i na ovom značajnom investicionom projektu na teritoriji pokrajine.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević, zamenik direktora i marketing menadzer CRBC Srbija Hej Šićeng (Hei Shiqiang) i Lu Šengvej (Lu Shengwei).

foto: ilustracija