16.11.2016.

Čeka se odluka: Novi Sad za titulu Omladinske prestonice Evrope - uz Mančester, Peruđu...


Delegacija koja će predstavljati Novi Sad u finalu izbora za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine otputovala je za Varnu
u Bugarskoj, gde će se danas o dodeli te titule odlučivati između pet gradova-kandidata: Peruđe, Mančestera, Deri sitija, Amijena i našeg grada. U Varni se održava Generalna skupština Evropskog omladinskog foruma koji dodeljuje titulu Evropske omladinske prestonice od 2009. godine, kada je dodeljena Roterdamu.

Koordinator novosadske kandidature OPENS2019 Vukašin Grozdanović kaže da su zadovoljni do sada ostvarenim i da s optimizmom dočekuju finale. Po njegovim rečima, gradovi kanidati će, osim predstavljanja na štandovima, održati petominutnu prezentaciju, timovi će odgovarati i na pitanja žirija, a zatim će biti proglašen grad koji će tokom 2019. godine biti glavni grad mladih u Evropi.

– Učinili smo sve što smo mogli, animirali smo lokalnu zajednicu, dobili široku podršku brojnih organizacija, svih nivoa vlasti, ostvarili smo neke ciljeve iz Lokalnog akcionog plana politike za mlade i pokrenuli ostvarenje drugih – kazao je Grozdanović. – Na žiriju je da odluči da li je to dovoljno.
To je druga godina zaredom kako se Novi Sad kandiduje za tu titulu. Prošle godine je takođe dospeo u finale, ali je titula za 2018. godinu pripala portugalskom Kaškajišu. Ove godine stotinak novosadskih organizacija mladih i za mlade podržalo je kandidaturu, a Grad je ponovo pokrenuo Kancelariju za mlade, otvorio Omladinski klub i predvideo Kinesku četvrt za budući Omladinski kreativni grad (Youth Creative Polis).

Tokom godine kao Omladinska prestonica Evrope, grad-laureat ima priliku da kroz mnogobrojne projekte unapredi, prikaže i promoviše život i društveni položaj mladih.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo