05.11.2016.

Betanija - najbolje veliko porodilište u Srbiji u 2016. godini


Za najbolje veliko porodilište u Srbiji u 2016. godini proglašena je novosadska Betanija

Najbolje porodilište u Srbiji za 2016. godinu je porodilište Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", ocenile su mame. Po oceni ispitanica za najbolje malo porodilište ocenjeno je porodilište iz Sente.

Ispitanice su odbarale i 15 najboljih ginekologa, kao i ginekologa najuticajnijeg na internetu.

U istraživanju "Kakva su nam porodilišta?", koje je sproveo portal Bebac, učestvovalo je 9.888 mama koje su oko 15 minuta izdvojile za popunjavanje upitnika sa 72 pitanja.

Porodilišta u Srbiji su sistemski zanemarana, jer se u njih ne ulaže, što je razlog zbog kojeg su porodilišta u lošem stanju i nemaju dovoljno osoblja, posebno u manjim gradovima i opštinama, ocenila je danas autorka istraživanja portala Jasmina Mihnjak.

Mihnjak je na predstavljanju rezultata istraživanja rekla da je 9.888 mama, učesnica u istraživanju, porodilišta u Srbiji ocenilo kao "vrlo dobra" - ocenom 3,54.

Ona je rekla da su mame najnižu ocenu dale pružanju pomoći pri dojenju bebe (2,8), dok je 43 odsto žena reklo da u porodilištu nisu savladale dojenje.

- Mame najslabije ocenjuju boravak u porodilištu posle porođaja, ocenom 2,95, zato što nisu zadovoljne stanjem u sobama, hranom, neljubaznošću osoblja i nedostatkom savetovanja u vezi sa dojenjem - rekla je Jasmina Mihnjak.

Prema njenim rečima, mame su visoke ocene dale lekarima (4,17) i babicama (4,02) i zadovoljne su brzinom prijava i odnosom osoblja prema njima u porođajnoj sali. Oko 42 odsto mama je reklo da je porođaj ispunio njihova očekivanja, 27 odsto je reklo da je bilo bolje od očekivanog, a 31 lošije od očekivanog. Znači, 70 odsto žena je pozitivno ocenilo porodilišta - kazala je ona.

Mihnjak je dodala da se zadovljstvo žena u velikim porodilištima u Beogradu i Novom Sadu razlikuje od zadovoljstva kvalitetom usluge u manjim i srednjim porodilištima.

Ona je navela da manjim porodilištima nedostaju adekvatni uslovi, poput sale za carski rez, dok je u velikim porodilištima problem to što u njima boravi veliki broj žena, te ne može svakoj da se posveti dovoljno pažnje.

Autorka istraživanja je kazala da je od ukupnog broja učesnica u istraživanju (9.888) 73 odsto žena ocenjivalo prvi porođaj i da su većinom bile žene od 26 do 35 godina starosti, koje su visoko obrazovane i koriste internet.

Porođajem su veoma zadovoljne mame koje su se porodile uz epiduralnu anesteziju, koju je primilio 28 odsto ispitanica - kazala je ona i dodala da se žene više informišu o porođaju na internetu, a ne kod lekara, a da su zadovoljnije one koje su informisane kod lekara i u školicama za trudnice.

Kada je reč o korupciji, Jasmina Mihnjak je kazala da je istraživanje pokazalo da korupcije ima u porodilištima, da je 42 odsto žena reklo da je imalo vezu na porođaju, dok je u četiri odsto slučajeva tražen novac od ispitanica.

- Ispitanice su svojom voljom dale novac u 26 slučajeva. Istraživanje je pokazalo da ne postoji razlika u stepenu zadovljstva žena koje su dale novac i onih koji nisu - ocenila je autorka.

izvor: Beta, foto: nenetus/freedigitalphotos.net