24.11.2016.

Đaci neće smeti da rade teške poslove


Lista opasnih poslova za decu mlađu od 18 godina uskoro će se naći na usvajanju u Vladi Srbije, što bi moglo da utiče i na postojeći koncept srednjoškolskih praksi

Lista predviđa da učenici do 18 godina ne smeju da dižu terete veće od 15 kilograma, dok je za učenice kilaža smanjena na 10 kilograma. Takođe, ne bi smeli da vreme provode u neprirodnom položaju tela, da koriste oštre predmete, rade noću, ali ni da borave u objektima u kojima se puši.

Lista je napravljena u saradnji radne grupe Ministarstva za rad i Međunarodne organizacije rada. Profesor Predrag Bulat, koji je učestvovao u sastavljanju liste, kaže za 021.rs da njen cilj nije da se nekome onemogući edukacija, nego da đaci tokom edukovanja budu bezbedni.

"Mi smo vodili računa o tome da zaštitimo decu, a da istovremeno obezbedimo potrebnu edukaciju. To već predviđaju postojeći zakoni, a mi to samo preciziramo. Kada su u pitanju prakse tu prosto dolazi do toga da kako bi neko dobio određeno znanje neophodno je da se izloži nečemu opasnom. Tu smo koristili primer tesara koji radi na krovu. Da bi učenik dobio potrebno znanje on mora videti kako se to radi, ali ne mora provoditi toliko vremena na opasnom mestu. Dakle, smanjuje se vreme izloženosti nekoj opasnosti. Sa druge strane, đaci ne smeju da dižu velike terete u jednom potezu, pa smo gledali da to bude prilagođeno. Sve to smo radili zato da ne bi došlo do oštećenja u razvoju dece i da bismo sprečili da dođe do oštećenja razvoja koštano-zglobnog sistema", objašnjava Bulat za 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija