15.11.2016.

900 destinacija širom Evrope - Ali, lou kost "Fliksbus" nema zakonski osnov za poslovanje u Srbiji?


Nemački auto-prevoznik "Fliksbus", koji važi za niskotarifnu kompaniju, najavio je dolazak na srpsko tržište za sledeću godinu


Ali, kako Večernje novosti saznaju, ova kompanija još nije tražila dozvolu Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture.

Po domaćem zakonodavstvu, neophodno je da svaka firma za prevoz putnika u međunarodnom saobraćaju podnese zahtev za pokretanje novih linija i usaglašavanje reda vožnje. Postupak odobravanja toliko dugo traje, da bi, čak i da nemačka kompanija do kraja godine podnese zahtev, on u najboljem slučaju bio razmatran tek za dve godine.

Trenutno, u Ministarstvu saobraćaja rešavaju zahteve prevoznika koji su takvo odobrenje tražili još 2014. godine.

U Poslovnom udruženju drumskog saobraćaja "Srbijatransport" se ne plaše konkurencije, ali tvrde da "Fliksbus" nema zakonski osnov za poslovanje u Srbiji na način na koji radi u Hrvatskoj i ostalim zemljama Evropske unije.

“Koliko smo mi shvatili, oni su samo operater i angažuju druge prevoznike da rade u njihovom sistemu”, kaže Goran Aleksić, direktor "Srbijatransporta".

“Po Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će se u potpunosti primenjivati od polovine februara sledeće godine, prevoznik koji nije srpski može uspostaviti kooperantske odnose sa našim prevoznicima i na takav način obavljati međunarodni saobraćaj. Tržište Srbije je u tom smislu otvoreno, ali domaći prevoznik treba da pokriva minimum 50 odsto uspostavljene linije, pod imenom svoje firme. Mi nemamo informaciju da je "Fliksbuks" do sada podneo zahtev za usaglašavanje međunarodnog reda vožnje sa nekim od domaćih prevoznika”, objašnjava on.

Aleksić objašnjava da je u EU organizator prevoza tretiran na isti način kao i prevoznik, a u Srbiji se favorizuje privrednik i prevoznici su isključivi nosioci dozvola. On ističe da ima još nekoliko činjenica koje ne pogoduju nemačkoj kompaniji.

“Fliksbus je nosilac prodaje preko interneta u sistemu prilagodljivih i promenljivih cena karata, a naše zakonodavstvo propisuje da su obavezni cenovnici i jasne cene karte što podrazumeva da prevoznik mora imati potpuno definisanu cenu koju mu overava ministarstvo”, navodi direktor "Srbijatransporta".

“Druga stvar je da u Srbiji ne postoji Pejpal, odnosno nema kompatibilnog sistema između dinarskog i deviznog plaćanja. To je jedan od problema i našim firmama koje se trude da organizuju prodaju preko interneta”, dodaje on.

Aleksić napominje da većina zemalja koje su uvele potpunu liberalizaciju uviđa da je to pogubno za prevoznike, a kao primer navodi Nemačku u kojoj je nedavno došlo do masovnog napuštanja "Fliksbusa" zbog nezadovoljstva prevoznika. Učlanjenje u ovu mrežu nije spas za poslovanje, jer damping cene obezbeđuju malu zaradu, a nekim prevoznicima čak i gubitke.

"Fliksbus" nije autobuski prevoznik, već elektronska platforma koja ih objedinjuje. Cene usluge se mogu menjati iz minuta u minut, a diktira ih trenutna ponuda i tražnja. U terminima slabe tražnje karta između svetskih metropola može da se kupi za 10 evra, dok u periodima velike tražnje može da ide i preko 50 evra.

“Oni su jedan sistem kojem se prevoznici pridružuju, jer im oni bukiraju i pune autobuse”, kaže Aleksić.

“Inače, cene domaćih prevoznika na međunarodnim linijama su već niske. "Fliksbus" može ponuditi kvalitet i čak verovatno i nižu cenu, ali kao neodrživu na duži vremenski period”, smatra on.


"Fliksbus" su osnovala tri mlada preduzetnika iz Minhena. U isto vreme, drugi nemački startap počeo je da širi svoju mrežu zelenih autobusa iz Berlina u druge gradove Nemačke. Kada su se udružili, postali su lideri autobuskog prevoza u ovoj zemlji. Za samo tri godine, od kada postoji, "Fliksbus" se proširio na 20 država. Saobraća na 100.000 dnevnih linija i 900 destinacija širom Evrope. Neke od pogodnosti koje nudi su da putnik može 15 minuta pre polaska da otkaže kartu, a prtljag se ne naplaćuje.

izvor: novosti.rs, b92.net, agencije, foto: ilustracija

Za 10e u Nemačku... Niskotarifni Fliksbus stiže u Srbiju