05.10.2016.

Žene se stide ovih intimnih problema


Samo 2 % žena zatražilo je savet ginekologa u vezi sa smanjenim libidom

Milioni žena širom sveta suočavaju se sa smanjenom seksualnom željom nakon 50. godine, nekima se to događa i ranije, ali se stide da o tome razgovaraju sa stručnjacima.

Posledice toga - samo dva odsto žena zatražilo je savet ginekologa u vezi sa smanjenim libidom.

Osim toga, žene je sramota da se posavetuju sa ginekologom ili farmaceutom ukoliko osećaju neprijatnost tokom seksa ili ako imaju problem sa suvom vaginom.

U istraživanju su učestvovale 1.023 i 977 muškaraca starijih od 50 godina, a rezultati su pokazali da je ženama (27 odsto njih) jednako neprijatno da o svojim intimnim problemima razgovaraju sa profesionalcima, kao i sa partnerima.

"Iako one možda te probleme doživljavaju kao sramotne, to se dešava mnogim damama i sprečava ih da uživaju u seksu", kaže dr Rouzmari Lionard. "Sa druge strane, ti problemi se mogu lako rešiti uz pomoć profesionalaca".

Dr Lionard kaže da polovina ispitanica ima problem sa suvom vaginom, a kod dve trećine ispitanih žena to utiče na seksualni život.

"Uprkos tome, 42 odsto žena ignoriše problem jer smatra da je to normalni deo starenja, a nisu ni svesne da postoji tretman za to".

Polovina ispitanica prijavila je smanjenu seksualnu želju, a trećina za to "krivi" menopauzu.

Četvrtina smatra da je smanjeno interesovanje za seks posledica nedostatka energije, a četvrtina kaže da je to rezultat suve vagine.

Osim toga, ispostavilo se da ženama vremenom postaje neprijatno da se svuku pred partnerom - prosečnu ženu stariju od 50. godina je sramota da se skine pred svojim partnerom.

Oko 40 odsto žena kaže da se loše oseća kada ih partner vidi nagu jer je njihovo telo ostarilo, ali devet od deset muškaraca ima dobro mišljenje o izgledu svoje partnerke.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: radnatt/freedigitalphotos.net

ES!NFO esrbija.info