24.10.2016.

"Želimo da još japanskih investitora dođe u Srbiju"


Ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara izrazio je očekivanje da će uspešni poslovni rezultati japanskih kompanija koje su do sada pokrenule biznis u Srbiji privući još japanskih i drugih potencijalih investitora

On je naveo da postoji želja da japanske kompanije nastave da budu dobri poslovni građani i tako daju svoj doprinos ekonomiji Srbije i unapređenju odnosa dve zemlje. Ambasador je u pisanoj izjavi naveo primere nekoliko japanskih direktnih investicija u Srbiji.

Takahara je ukazao da je JTI bio prva japanska direktna investicija u Srbiji i da je veoma ponosan što je postala jedna od najuglednijih kompanija u zemlji.

JTI, kako kaže, neprestano raste, i širi proizvodnju, kao i izvoz, a postala je i peti po veličini poreski obveznik. Sada zapošljava oko 300 radnika i još 200 sezonskih.

On je podsetio da je kompanija Panasonik pre šest godina u Svilajncu izgradila fabriku za proizvodnju rasvetnih tela Panasonik Lighting Devices Serbia.

Takođe i u toj kompaniji broj zaposlenih raste i sada ih ima oko 350 , a neprestano proširuju proizvodnju.

U maju ove godine predstavnici Vlade Srbije i Šapca i kompanije Jazaki potpisali su Memorandum o razumevaju i 2017. ta korporacija bi trebalo da počne izgradnju fabrike za proizvođu kablova uz investiciju od oko 25 miliona dolara.

"To je prva japanska grinfild investicija u Srbiji i planirano je da se do 2019. godine zaposli 1700 radnika.

"Očekujem da uspešna poslovna priča kompanija JTI i Panasonik i uskoro kompanije Jazaki privuče pažnju još japanskih i drugih potencijalih investitora", rekao je Takahara.

Ambasador je naveo da izuzetno ceni napore Vlade Srbije i, kako dodaje, snažno liderstvo predsednika Alekandra Vučića u sprovođenju ekonomskih reformi kojima se poboljšava poslovna i investiciona klima u zemlji.

izvor: Tanjug, foto: ilustracija