17.10.2016.

Zamena starog papira za sadnice - na Spensu


Svi koji žele da dobiju sadnicu cveća potrebno je da donesu 10 kilograma starog papira, a za sadnicu drveta 60 kilograma

Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" i ove godine tokom manifestacije "Novosadska jesen", koja se od 18. do 22. oktobra održava na Spensu, organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća i drveća.

Akcija se sprovodi sa ciljem promocije i podsticanja reciklaže, kao i ukazivanja na neophodnost ustanovljavanja potrebne infrastrukture koja bi ovaj proces omogućila.

Novosađani i novosađanke koji budu tokom "Novosadske jeseni" doneli na štand "Inženjera zaštite životne sredine" stari papir moći će da dobiju sadnicu, a od volontera i volonteri udruženja i dodatne informacija o reciklaži i načinima na koji svaki pojedinac može doprinetu očuvanje životne sredine i odgovoriti na klimatske promene.

Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 procenta, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira, smanjuje se emisija štetnih gasova, a reciklažom samo 1 tome starog papira može se očuvati 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces, navodi se u saopštenju.

Štand "Inženjera zaštite životne sredine" nalaziće se na prvom spratu Spensa i biće otvoren od 9 do 18 časova svakog dana trajanja manifestacije.

Svi koji žele da dobiju sadnicu cveća potrebno je da donesu 10 kilograma starog papira, a za sadnicu drveta 60 kilograma.

Akciju su podržale Gradska uprava za sport i omladinu i Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

izvor: rtv.rs, foto: Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine