20.10.2016.

Zajednička sednica rešenje - za Žeželjev most, tunel kroz Frušku goru?


Pokrajinska vlada se priprema za prvu zajedničku sednicu s Vladom Republike Srbije u Novom Sadu u subotu, 22. oktobra

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ranije izjavio da će na toj sednici biti razmatrana pitanja bržeg ekonomskog razvoja Vojvodine, velikih zajedničkih investicija, razvoj manje razvijenih opština i budžet pokrajine za narednu godinu, koji će, kako je najavio, biti i nominalno i realno veći od ovogodišnjeg, i njegova struktura će prevashodno biti u funkciji ekonomskog razvoja.

Pokrajina već dugo čeka na zajedničku sednicu s Vladom Srbije koja ranije nije nikada bila održana, a koju je ovaj put inicirao sam premijer Aleksandar Vučić. Sednica se u pokrajinskoj administraciji doživljava kao velika šansa za Vojvodinu za utemeljenje nove politike okupljanja oko zajedničkih projekata i ubrzanog ekonomskog razvoja, koju je Igor Mirović najavio prilikom izbora za predsednika Pokrajinske vlade. On je i kasnije isticao koliko je važno da se unapredi saradnja dvaju nivoa vlasti i koliko je važno raditi zajedno okupljeni oko svih projekata bez političkih i bilo kakvih sukoba, koncentrisani na rezultat. Jer, kako je Mirović naglasio, Vojvodina je važna, ona je deo Srbije koja mora i može još brže napred. U tom pogledu Vojvodina računa na pomoć Republičke vlade i premijera Vučića, a pre svega u privlačenju velikih investitora u pokrajinu.

– Nije tajna da od te sednice očekujemo mnogo: očekujemo da ministarstva, sekretarijati i opštine preuzmu deo obaveza koje će biti u funkciji razvoja Vojvodine – izjavio je Mirović ranije za Dnevnik.

Na zajedničkoj sednici u Novom Sadu razmatraće se teme važne za dalji razvoj Vojvodine. Pre svega će razgovarati o realizaciji velikih nacionalnih projekata, koji su započeti ili su najavljivani pre gotovo deset godina, ali su ostali Skadrovi na Bojani, poput Fruškogorskog koridora s tunelom kroz Frušku goru, o kojem se priča od 2007. godine, subotičkog Narodnog pozorišta, koji se gradi od 2007. godine, Žeželjevog mosta i drugih projekata. Takođe će se razgovarati i o prioritetima Pokrajinske vlade u zdravstvu, o rekonstruisanju i opremanju opštih bolinica, koji su u katastrofalnom stanju, kao i o izgradnji B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, čija realizacija je pitanje života i smrti.

– Jedan od prioriteta je izgradnja B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine i na tome moramo istrajati jer je to pitanje života i smrti. Ne možemo dozvoliti da se pacijenti iz cele Vojvodine u 21. veku leče u uslovima iz 19. veka, a da, s druge strane, deset godina imamo opredeljena sredstva za izgradnju novih blokova Kliničkog centra – izjavio je Mirović novinarima na konferenciji posvećenoj 100 dana njegove vlade.

U međuvremenu je obezbeđena građevinska dozvola za izgradnju B i C bloka i što se tiče Pokrajinske vlade i Kliničkog centra, sve je spremno za početak radova. Po rečima predsednika Pokrajinske vlade, ostaje samo procedura koju treba da sprovedu Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja.

– Novac je odranije opredeljen, nalazi se u sistemu zaduženja Republike Srbije, to nije novo zaduženje, iz tih para već se radi Klinički centar u Nišu i počele su pripreme za novi Klinički centar u Beogradu – rekao je prek Mirović novinarima prilikom obilaska Klinike za neurologiju i psihijatriju u Kliničkom centru, čija je obnova počela.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

Spremno 93 miliona: Fruškogorski koridor od Kaćke petlje preko novog mosta - u tunel dug 3.500 metara

ES!NFO esrbija.info