09.10.2016.

Vidikovac s pogledom na Novi Sad i blizina Dunava ostaju u senci divlje deponije


Meštani naselja Čardak u Sremskoj Kamenici čitavu deceniju se bore s deponijom u svom kraju

Vidikovac s pogledom na Novi Sad i blizina Dunava ostaju u senci divlje deponije koja se svakodnevno stvara kraj kontejnera u Ulici sremskih partizana. Međutim, situacija je još gora s obzirom na to da se smeće nalazi odmah pored bolnice „Ketrin Mekfejl”, zgrade koja je zaštićena kao spomenik kulture. Stanovnik Čardaka Erne Č. kaže za Dnevnik da su se obraćali svima, ali da konkretnih odgovora nije bilo.

– Smatramo da je neophodno da se kontejneri uklone jer predstavljaju opasnost po naše zdravlje – priča Erne. – Tamo ima svega, mrtvih životinja, hrane, betonske građe i nameštaja. Radnici „Gradske čistoće” dva puta dnevno odnesu smeće, ali često ostane ono što je pokraj kontejnera, i onda se to gomila dok ne nastane ozbiljan problem. Mi to više ne možemo da trpimo. Kad god se obratimo nekoj instituciji, traže od nas da dodatno objasnimo u čemu je problem, a potrebno je samo da dođu i sami da se uvere. Strašno je to i za samu bolnicu, koja ima veliki potencijal, ona je već ruinirana, ali slika postaje ružnija kada joj se doda ova deponija.

Da bi donekle rešili problem i sprečili bacanje smeća u baštu bolnice, meštani su se sami organizovali. Pokrenuli su peticiju, koju je potpisalo više od 200 stanovnika, a penzioner Dragan K. je odlučio da sam ukuca stubove i napravi ogradu. Ipak, kako kaže, to nije uspelo da zaustavi ostale u nameri da bacaju smeće van kontejnera.

– To je i stvar naše kulture – ljude nije briga dok nije u njihovom dvorištu – naglašava Dragan. – Zaista ne znam da li je potrebno da se dogodi neka nezgoda da bi se ukazalo na postojeći problem. Penzioner sam i moja primanja nisu velika, ali bih istog trenutka pristao da odvajam deo novca samo da se ta deponija ukloni i da se taj prostor održava.

Sagovornici Dnevnika dodaju da je potrebno i da mesna zajednica prepozna problem, da postavi tablu na kojoj će istaći da je zabranjeno bacanje smeća, što bi doprinelo njegovom rešenju.

Kako Dnevnik saznaje u „Gradskoj čistoći”, kontejneri su postavljeni kraj bolnice „Ketrin Mekfejl” jer manjim ulicama u okolini kamioni tog preduzeća ne mogu da prolaze. Ako kontejneri u toj ulici budu uklonjeni, građani neće imati prostor za odlaganje smeća, objašnjavaju u „Čistoći”.

- Naše preduzeće radi na rešavanju tog problema, kroz nabavku malih kamiona za odnošenje otpada ispred kuća u tim ulicama, što će biti realizovano uskoro. Tek tada će uklanjane kontejnera sa sporne lokacije imati smisla. Konkretan problem koji uzrokuju nesavesni građani time što krupni otpad ostavljaju pored kontejnera u nadležnosti je Komunalne inspekcije - navode iz Čistoće.


U „Gradskoj čistoći” ističu da deponija na Čardaku nije jedina, te da postoji još nekoliko kritičnih lokacija u gradu i okolini.

Slične situacije su zabeležene i u blizini Mošine vile na Popovici, ali i velika deponija na Temerinskom putu, kao i u blokovskim prostorima. Pozivamo građane da sav nepotreban otpad i šut, sem opasnog materijala, potpuno besplatno odlože na gradskoj deponiji. To je način da zajednički doprinesemo da se ne stvaraju divlje deponije u gradu, kažu u „Čistoći”.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija