11.10.2016.

Uvodi se velika matura - nema prijemnih ispita na fakultetima


Velika matura će se polagati na kraju školske 2018/19. godine, odnosno na ovaj ispit će izaći generacija učenika koja je sada u drugom razredu srednje škole

Pre nedelju dana iznet je pozitivan stav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u vezi sa uvođenjem velike mature.

Ne može biti primarni uslov materijalni interes fakulteta, ne može se ucenjivati, velika matura mora da bude kruna školovanja – izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, u emisiji "Prosveta ima reč", koju je na početku ove godine pokrenula Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Odgovarajući na pitanja predsednice Unije Jasne Janković, on je precizirao da će se velika matura polagati na kraju školske 2018/19. godine, odnosno da će na ovaj ispit izaći generacija učenika koja je sada u drugom razredu srednje škole.

Podsetimo, prema dokumentu "Strategija razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine", prijemne ispite na fakultetima zameniće velika matura, i to – opšta, stručna ili umetnička, u zavisnosti od toga koju školu đaci završavaju. Opšta matura (za gimnazijalce) davaće pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita (izuzetak su studijske grupe koje zahtevaju posebne sposobnosti, tj. talente, poput umetničkih). Umetnička matura (za učenike umetničkih škola) omogućavaće prohodnost na umetničke fakultete, a stručna (za đake srednjih stručnih škola) pravo upisa na matičnim disciplinama.

Ideja tvoraca strategije jeste da se ojačaju gimnazije kako po broju, tako i po kvalitetu đaka i da ovaj vid obrazovanja bude glavni "inkubator" budućih studenata. Srednje stručne škole su i zamišljene kao škole posle kojih će se učenici zapošljavati, a decenijama je takva situacija da se maltene čitava generacija đaka četvorogodišnjih srednjih stručnih škola upisuje na fakultete. To je s jedne strane za posledicu imalo nedostatak pravih majstora, a s druge strane gomilanje akademaca koji godinama nisu uspevali da diplomiraju.

Inače, da će velika matura biti uvedena školske 2018/19. godine prvi put je u javnosti izjavio bivši ministar Srđan Verbić, koji je pre dve godine rekao da će koncept biti završen do 1. septembra 2015. godine. Međutim, kako je tada rekao u intervjuu za Politiku, problem pravi zajednica univerziteta, jer fakulteti sami organizuju prijemne ispite i mnogi na tome dobro zarađuju. "Da budemo otvoreni do kraja, postojanje velike mature nekome bi smanjilo prihode", rekao je tada Verbić, koji je na iznenađenje mnogih ostao u ministarstvu i nakon dolaska novog ministra. Prema rečima Šarčevića, Verbić je ostao da završi koncept velike mature.

U pomenutoj emisiji "Prosveta ima reč", aktuelni ministar je najavio da će do naredne školske godine biti usvojen novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jer je previše novina da bi skupština usvajala samo izmene. Uz dualno obrazovanje, u zakonu će morati da se na novi osnove postavi tehničko obrazovanje, informatička pismenost, čak i fizičko vaspitanje. Ministarstvu rada će biti predložene i izmene Zakona o porodici, kako bi se sankcionisali roditelji koji ne obavljaju svoje dužnosti, što često za posledicu ima veliki broj izostanaka sa časova.

"Roditelji moraju da shvate svoje odgovornosti i obaveze. Tražićemo kažnjavanje neodgovornih roditelja, ako ne mogu a plate novčanu kaznu, onda neka sankcija bude društveno-koristan rad", precizirao je Šarčević.

izvor: Politika, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net