07.10.2016.

Uključite nam grejanje - Pismo besnog građanina


Mnogi Beograđani (i ne samo Beograđani) žale se da se smrzavaju u stanovima
U redakciju Monda stiglo je pismo besnog građanina sa Karaburme.

Iako su oktobarski dani prilično hladni, elektrane su tek počele takozvane "tople probe". Mnogi građani koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja, prinuđeni su da uključe dodatne izvore tople energije kako bi se bar malo zagrejali u svojim hladnim stanovima.

Najgore je onima koji imaju malu decu. Uključivanje dodatnih izvora toplote (klima, grejalice) znači i veću potrošnju struje, a to znači i uvećane račune.

Za Beograd je obećano da grejanje počinje u četvrtak (juče), mada su radijatori mlaki (tamo gde ima grejanja), u Novom Sadu grejanje zvanično počinje danas.

Redakciji Monda javio se stanovnik beogradskog naselja Karaburma iz ulice Marijane Gregoran, koji je, blago rečeno, pobesneo što su radijatori u stanu i dalje ledeni. Isto pismo poslao je i na adresu Beogradskih elektrana.

S obzirom na ogromnu količinu psovki nećemo prenositi celo pismo, već samo delove.

"U ulici Marijane Gregoran, u ulazima broj  57 i broj 55, radijatori ledeni kao led… Zajednička nam je podstanica... Danas jedan komšija okrene nekog glavnog glavatog ku*** zaduženog za grejanje na Paliluli, a on mu opušteno kaže da treba neka cev i neka dva ventila da se zamene u našoj podstanici, pa će onda moći da se pusti grejanje, ali da zbog trenutnog posla ne može to da se uradi pre ponedeljka… EEEEEEEEE… ROĐACCCIIII… Zabole njega savršeno za sve nas i moje dvoje male dece. Ja sada moram da palim klimu i palim je već dva dana i grejem stan, pa ću uredno na kraju meseca platiti struju a i grejanje, iako ga neću imati 5 dana kad ga budu imali svi ostali", piše ovaj ljutiti korisnik centralnog grejanja.

Besan je i zao što cele godine plaća Infostan i stavku grejanje, koja u njegovom slučaju iznosi oko 4.000 dinara. Dakle, 12 meseci po 4.000 dinara samo za grejanje.

Njegova kritika upućena nadležnima u elektranama je da su imali dovoljno vremena, odnosno nekoliko meseci (april, maj, jun, jul, avgust i septembar) da provere instalacije, a ne da ih proveravaju baš onda kada treba da počne grejna sezona.

"Da li će mi umanjiti račun za grejanje? Hoće k***! Da li ću ja platiti uredno svaki račun kao i svakog meseca? Naravno da hoću, jer ako ne platim doći će kur*** izvršitelji da mi popisuju stvari. Da li ću platiti i uvećan račun za struju pošto će klima da gembla 5 dana po ceo dan? Naravno da hoću. Da li njih zabole za to? Naravno da ih zabole ona stvar! Dakle, svaki mesec plaćam sve račune, uključujući grejanje, a onda ga nemam, kako ja, tako i moj ceo ulaz i ulaz pored mog. Ej, bre, zar niste mogli bilo kad u toku godine da proverite ventile i cevi!? Zašto od grejne sezone, što bi trebalo da bude normalna stvar, pravite spektakl gde ga nema!?", pita se ovaj rezignirani građanin (ime namerno nismo objavili), koji se izvinio zbog neprimerenog rečnika, uz opravdanje da je ovo bio jedini način da nešto proba da promeni.

Oko 14.35 časova, dakle nekih sat vremena nakon što je objavljen ovaj tekst Mondu, taj isti građanin se javio redakciji Monda da se zahvali i obavesti da su stigli majstori da pregledaju cevi i ventile u podstanici.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

Zbog hladnog vremena - Danas počinje grejna sezona u Novom Sadu