17.10.2016.

Ukidanje viza sa Kinom - do kraja godine?


Ukoliko kineska vlada prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana

Vlada Srbije predložiće Kini ukidanje viza za građane dve zemlje, odlučeno je na sednici vlade u Nišu, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambašador Kine u Srbiji Li Mančang ocenili su da je ovo istorijski dan za dve zemlje.

Ukoliko kineska vlada prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Dačić, posle sednice vlade kojoj je prisustvovao i kineski ambasador, koji je rekao da je uveren da će se to i dogoditi.

To će imati velike pozitivne posledice na razvoj saradnje u svim oblastima – od političkih odnosa, ekonomije, do turizma, rekao je Dačić i dodao da je vlada jednoglasno donela tu odluku.

“Očekujemo veliki broj kineskih turista u Srbiji, a i za naše građane je to dobra vest. To će omogućiti kineskim biznismenima da dolaze bez viza, a ojačaće se i saradnja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta…”, rekao je Dačić.

On je dodao da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz sporazum o strateškom partnerstvu, posetu kineskog predsednika Srbiji i aktivnosti u oviru inicijative o saradnji Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE).

On je naveo i da će u Rigi 5. i 6. novembra biti održan Samit Kine i 16 zemalja CIE, gde će našu delegaciju predvoditi premijer Aleksandar Vučić i gde se očekuje potpisivanje niza značajnih sporazuma.

“Ova naša odluka je zaista istorijskog karaktera. Možda to nekome ne zvuči kao velika vest, ali Srbija ima sa 63 zemlje takve sporazume i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize”, rekao je Dačić.

Li je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje međusobno poštovanje i poverenje.

On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista, investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu.

Li kaže da će, nakon odluke vlade Srbije, i kineska vlada brzo pokrenuti postupak i da je siguran da će doneti istu odluku.

“Brzo ćemo potpisati sporazum i on će odmah stupiti na snagu”, rekao je Li.

izvor: Tanjug, foto: cescassawin/freedigitalphotos.net

ES!NFO esrbija.info