U istoriju - Počelo rušenje trščara u Kraljevića Marka


U ulici Kraljevića Marka počelo je rušenje najstarijih kuća u Novom Sadu, kuća-trščara, kako bi se sagradio soliter, saznaje 021.rs.

Građevinske mašine čiste teren za gradnju devetospratnice kompanije Galens, sa desetinama hiljada kvadrata stambenog prostora i sve trščare uskoro će biti porušene.

Ovim se završava priča o kućama starim 250 godina koje su 1989. stavljene pod zaštitu kao spomenici kulture, ali su zbog neodržavanja uglavnom devastirane i nepogodne za život. Za to krivicu snose i sami vlasnici, ali i gradske vlasti koje nisu ništa uradile da ih očuvaju.

Kako vlasnici nisu mogli da plate održavanje tražili su da se skine zaštita, što je lokalna vlast 2015. godine i uradila, a potom su vlasnici svoje parcele i kuće prodali Galensu, koji sada počinje gradnju.

Pored toga što je skinuo zaštitu, aktuelni saziv gradske vlasti promenio je i urbanistički plan i dozvolio gradnju solitera, dok je ranije bilo zamišljeno da trščare budu deo parka koji bi sa njima činio kulturno-turističku destinaciju u Novom Sadu.

izvor: 021.rs, foto: arhiva, instagram.com/nsinfo

POPULARNO