07.10.2016.

Studenti u Novom Sadu protestuju zbog plaćanja dodatnih troškova - 12. oktobra, u podne


Protest novosadskih studenata održaće se u sredu, 12. oktobra, u univerzitetskom kampusu, zbog dodatne naplate redovnih usluga tokom studiranja na svim fakultetima i visokim školama u Novom Sadu.

Savet Univerziteta u Novom Sadu prošle godine doneo je odluku da u redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno - stručnih službi. Ove usluge su regulisane školarinom odnosno budžetskim statusom za jednu školsku godinu i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati, što oni ipak čine.

"Pozivamo sve studente da u što većem broju izađemo na protest na kojem ćemo zahtevati prekid sa dodatnom naplatom redovnih usluga studiranja. Podsećamo da je Savet Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Senata, na sednici održanoj 27. februara 2015. godine doneo odluku da u redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno - stručnih službi u vezi sa funkcionisanjem fakulteta, u sedištu. Dakle, ove usluge fakulteti ne smeju dodatno naplaćivati", navode u novosadskom studentskom pokretu.

Studenti će zbog toga zahtevati od fakulteta da prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova.

Oni se zalažu za ukidanje dodatnih troškova upisa u narednu godinu, plaćanja prijave prijemnog ispita, overe semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade radova, izdavanja potvrda, diploma, izdavanja dokumenata, kao i svih ostalih troškova koje fakulteti naplaćuju bez osnova.

Traže potpunu transparentnost u radu fakulteta, ažurno objavljivanje finansijskih izveštaja dostupnih javnosti, te jasno navedene prihode i rashode i bilans stanja. Takođe i sprečavanje i sankcionisanje bilo kakve vrste nepotizma, te poštovanje uslova konkursa pri zapošljavanju mladih istraživača, asistenata i dodatnog nastavnog kadra.

Nakon protesta biće organizovan i Zbor studenata Univerziteta u Novom Sadu na kojem će se raspravljati o daljim aktivnostima.

Protest počinje u podne.

izvor: 021.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo