10.10.2016.

Studenti iz EU gosti FTN-a i studiraće u Novom Sadu


Preko pedeset studenata iz Evropske unije biće gosti Fakulteta tehničkih nauka i studiraće u Novom Sadu ove i sledeće godine

Program "Erazmus plus" preko kojeg studenti razmenjuju mesta studiranja finansira Evropska komisija i odlična je prilika za upoznavanje različitih nastavnih i obrazovnih sistema, kao i za približavanje novim kulturama, običajima i prirodom različitih evropskih zemalja.

U prvoj grupi stranaca koji će u školskoj 2016/2017. godini studirati na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka u okviru programa Evropske komisije Erasmus Plus, najviše je Španaca i Poljaka.

"Prošle godine sam bio u Srbiji. Prolazio sam kroz vašu zemlju, pošto sam autostopirao od Poljske do Atine. Iznenadio sam se koliko su ljudi ljubazni na Balkanu, pošto to i nije naročito popularna turistička destinacija", kaže Pjotr Gžešjak, student iz Poljske.

Havijer Hoze Fereiro Senande, student iz Španije, je istakao da je mnogo čitao o Srbiji i Novom Sadu, načinu života, te da je sve veoma slično kao i u Španiji.

"Najbolji motiv nam je akademski program. Takođe je veoma sličan kao u Španiji, a mogućnosti za studiranje su za nas veoma dobre. Imamo čak i iste predmete", dodaje Havijer Hoze Fereiro Senande.

Program Erazmus prilika je i našim studentima da uz stipendiju od oko 800 evra mesečno u svoju diplomu dodaju i predmete položene u inostranstvu. A onda se često dešava ono što je godinama boljka srpskog društva.

"Ne mali broj studenata imamo kada su naši studenti ostajali tamo, nastavljali do kraja svoje studije, jer su im ti univerziteti davali stipendije. Videvši na koji način oni funkcionišu, odnosno da imaju potencijal i kapacitet da ih uposle i zadrže na svojim insitiucijama", kaže Vladimir Todorović, stručni saradnik za međunarodnu saradnju FTN.

Fakultet tehničkih nauka, dodaje Todorović, ima najveći broj dolazećih i odlazećih studenata na različitim evropskim univerzitetima, a cilj je da do 2020. godine oko 20 odsto studenata provede bar jedan ili dva semestra na nekom nematičnom fakultetu.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo