06.10.2016.

Smrdibube potpuno bezopasne - u Novom Sadu u uobičajenom broju


Pojavile smrdibube iz istočne Afrike, koje veoma liče na domaću vrstu

Iako su se proteklih dana u medijima pojavljivale vesti o invazijama smrdibuba koje sisaju krv, njihova brojčanost se ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodne godine.

Naime, sa hladnijim vremenom smrdibube, "smrdljivi martini" ili stenice traže toplije prostore u kojima bi mogle da prezime, a u gradskim područjima to su kuće i stanovi.

Doktor Mladen Horvatović sa Prirodno-matematičkog fakulteta kaže za 021.rs da su pažnja i panika koje su pridate smrdibubama veće nego što zaslužuju.

"Situacija je slična kao i proteklih godina, potpuno je normalna stvar da ulaze u stanove ili kuće. Mi imamo domaću vrstu smrdibuba, zelene boje, i one imaju jednu generaciju godišnje i sa pojavom hladnijeg vremena traže prostor da prezime. Ono što je promenjeno jeste da su se pre 10-15 godina u Srbiji, kao i u ostatku sveta, pojavile smrdibube iz istočne Afrike, koje veoma liče na domaću vrstu, ali ih razlikuje to što one imaju dve, tri generacije godišnje i brže se razmnožavaju. Zbog toga deluje da ih ima više, a u stvari je koncentracija ista kao i prethodnih godina. Međutim, i one su potpuno bezopasne", objašnjava Horvatović i dodaje da se ova promena dogodila usled blagog otopljavanja.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija