09.10.2016.

Saradnja Mađarske i Srbije vredna 77 miliona evra


Evropska unija će u narednom periodu finansirati novi program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije
vredan više od 76,6 miliona evra, najavljeno je u Novom Sadu. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, novi Interreg IPA program pružiće priliku neprofitnim organizacijama iz dve države da u pograničnom regionu sprovedu zajedničke projekte poboljšanja infrastrukture, ekonomske saradnje i turističke i kulturne ponude.

Prethodni takav program je danas zatvoren, zahvaljujući kojem je od 2008. godine omogućeno sprovođenje 204 projekta saradnje neprofitnih organizacija sa obe strane granice, sa ukupno 50,1 milion evra iz IPA fonda.

Zamenik državnog sekretara u kancelariji premijera mađarske Žigmond Perenji izjavio je da je prethodni Interreg program između Mađarske i Srbije zatvoren veoma uspešno, a da je iskorišćenost sredstava dostigla 98 odsto.

"Ovo je jedan od najviših procenata koji imamo u EU, pa se nadamo da će ovaj novootvoreni period od 2014. do 2020. doneti nove važne projekte za Srbiju. Oni su već ustanovljeni i svi znamo da su nam potrebni", izjavio je Perenji.

Perenji je dodao da su konkursi za predaju projekata počeli 3. oktobra i biće otvoreni šest meseci, a pozvao je sve organizacije civilnog društva i lokalne samouprave da se što pre prijave, jer je namera da se još jednom pokaže Briselu "da su ovi fondovi važni i potrebni ljudima koji ovde žive".

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je zadovoljan prethodnim ciklusom finansiranja, jer je Vojvodina uspela da povuče više od 50 miliona evra u projektima.

"Mislim da smo u prethodnom periodu stekli znanje i u institucijama i među pojedincima, da sa optimizmom možemo gledati na novu mogućnost", kazao je Pastor.

Pomoćnica direktorke u Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije Sanda Šimić, kancelarije koja sprovodi ove programe u Srbiji, rekla je da je saradnja sa Mađarskom u prethodnom periodu bila odlična, ali da Srbija ovakve projekte ima i sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom i Bugarskom, a da je u pripremi i program sa Makedonijom.

Ona je dodala da su u toku i dva trans-nacionalna programa, koja su vezana za velika geografska područja – Dunav i Jadransko - Jonski program.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija se implementira u sklopu finansijskog okvira Evropske unije za period od 2014. do 2020. godine, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA.

Program podržava razvoj regiona, koji će biti stabilan i okrenut saradnji, kao i unapređivanje sveukupnog kvaliteta života u pograničnom regionu.

izvor: Beta, agencije

ES!NFO esrbija.info