31.10.2016.

Sada - je idealno vreme za ljubav


Gde prestaje leto, tu počinje ljubav. Ne verujete?

- Na jesen smo spremni da se zaista vežemo za nekog - kaže antropološkinja Helen Fišer, autorka knjige "Zašto volimo: Priroda i hemija romantične ljubavi". - Ovo je doba godine kada je logično da se zaljubljujemo. Tokom leta smo opušteni, putujemo, često napuštamo mesto boravka. A onda se, s jeseni, vraćamo svojim životima, poslu, prioritetima. Rađanje tu ima veliku ulogu, ali čak i ako planiranje potomstva nije ono što imamo na umu, osećamo potrebu da budemo u paru.

Istraživanje naučnika iz Hong Konga je pokazalo da po odlasku leta i krahu letnjih snova, mozak dobija snažnu potrebu da se ugreje. Treba mu neka vrsta protivteže u odnosu na niže temperature, pa želi da se "nahrani" romantičnim komedijama. Zbog toga su filmovi u stilu "Jesen u Njujorku" i "Kad je Hari sreo Sali", iako toliko puta odgledani, uvek u "bubnju". A napajanje takvim sadržajima nužno razvija potrebu da i mi budemo junaci neke slične romanse.

- Za razliku od letnjih priča, koje su obično lepršave, vesele, ali i kraćeg daha, jesenje uglavnom započinjemo sa željom da nam donesu udobnost i stabilnost - kaže psihoterapeut Marija Vicković. - Leti uvek možemo da promenimo "žurku", jer smo opušteniji i vedriji, pa ako nam propadne poznanstvo sa mora, nadoknadićemo ga onim sa bazena. Ali na jesen drugačije razmišljamo i ozbiljnije signale šaljemo. Sada nam treba neko s kim možemo da ležimo u krevetu i gledamo filmove, pijemo čaj, igramo karte, pišu Novosti.

izvor: novosti.rs, foto: patrisyu/freedigitalphotos.net