25.10.2016.

"Razvoj IT industrije prioritet Vlade Srbije"


Srbiji nedostaje 15.000 IT stručnjaka

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je razvoj IT industrije jedan od strateških prioriteta Vlade Srbije i dodala da se nedostatak stručnjaka u toj oblasti može rešiti dugoročnom i kratkoročnim planovima povećanjem upisnih kvota, uvodjenjem informatike u osnovno obrazovanje, kao i prekvalifikacijom kadrova.

"Jedno od rešenja jeste i povećanje upisnih kvota na fakultetima, ali to neće rešiti problem ukoliko se ne poveća kapacitet učenika koji mogu da se upišu na IT fakultete, a to se može postići uvodjenjem informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta", rekla je za RTS Matićeva i dodala da su to dugoročni planovi.

Prema njegovim rečima, kratkoročno se problem može rešavati prekvalifikacijom za programere, koja bi trajala od šest do devet meseci.

Tatjana Matić je dodala da se godišnje u Srbiji kvalifikuje do 1.500 kadrova, a da je plan da ih do 2020. godine bude pet puta više.

Srbija spada medju zemlje iz koje najviše odlaze IT inženjeri, profesori elektrotehnike, mašinstva i medicine.

"Kadrova nemamo, a one koje imamo, moramo zadržati", rekla je Matićeva.

"Srbija ulaže 60 evra po glavi stanovnika u IT sektor, svet mnogo više. U Evropi se ulaže 10 puta više. Mi smo u rangu s Rumunijom i Bugarskom, dok Hrvatska izdvaja 200 evra. Država mora više ulagati", rekla je državna sekretarka.

Prema njenim rečima, Srbiji nedostaje 15.000 IT stručnjaka.

Država je pripremila program podsticajnih mera za IT sektor koje će petostruko uvećati broj programera do 2020. godine, ističe Tatjana Matić.

Domaće kompanije nisu pozdravile najavu subvencija za šest stranih kompanija u IT sektoru jer ih to stavlja u neravnopravan položaj na tržištu na kojem je hroničan manjak kadrova, a tim povodom Matićeva je rekla da je tu "reč o Zakonu o stranim ulaganjima i uredbi koja je doneta pre nekoliko godina, koja je prevazidjena".

izvor: Beta, agencije, foto: punsayaporn/freedigitalphotos.net