10.10.2016.

Psihološka prva pomoć - na Spensu: Radionice, postavite anonimno pitanje psihologu...

Na prvom spratu Spensa, povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, danas u periodu od 17 do 20 časova Institut za javno zdravlje Vojvodine organizuje manifestaciju "Jaka zajednica, zdravi ljudi"

Na bazaru mentalnog zdravlja novosađani i novosađanke imaće priliku da učestvuju u različitim aktivnostima i upoznaju se sa radom 34 organizacije, udruženja i institucije koji su se uključili u realizaciju manifestacije.

U okviru programa biće moguće proveriti nivo asertivnosti, saznati o vezi mentalnog zdravlja i umetnosti, postaviti anonimno pitanje psihologu, učestvovati na radionicama, pogledati izložbu ili film.

Svečano otvaranje najavljeno je za 17 časova, uz nastup učenika i učenica Muzičke škole „Isidor Bajić" iz Novog Sada.

Aktivnosti su pripremili: Klub studenata psihologije "Transfer", Udruženje mladih za Društveni Aktivizam, Omladina JAZAS Novi Sad, Novosadski humanitarni centar, Medicinska škola "7. april", Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada (PSANS), Centar za proizvodnju znanja i veština, "Los otros" - grupa studenata arhitekture i psihologije, Društvo za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad, Udruženje MNRO Grada Novog Sada, TIM centar i drugi.

Program manifestacije može se pogledati ovde.

Bazar zdravlja realizuje se uz podršku Grada Novog Sada - Gradske uprave za zdravstvo.

Svetski dan mentalnog zdravlja ustanovljen je 10. oktobra 1992. godine od strane Svetske federacije za mentalno zdravlje (World federation for mental health) kao dan koji je na globalnom nivou posvećen širenju znanja i zalaganju za bolje mentalno zdravlje.

Tema ovogodišnje kampanje je psihološka prva pomoć. Psihološka prva pomoć obuhvata psihološku i socijalnu podršku ljudima koji su izloženi ozbiljnim stresorima (izbeglištvo, gubitak, izloženost nasilju, požar i slično), a kampanja se obraća svim pomažućim profesijama kao što su zdravstveno osoblje, nastavnici, socijalni radnici, volonteri, vatrogasci, policija i drugi koji mogu biti u prilici da se susretnu sa ljudima kojima je podrška potrebna, navodi se u saopštenju.

izvor: rtv.rs